Keres Emil az Emmi saját halottja

Budapest – Az életének 91. évében, április 1-jén elhunyt Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti – közölte az MTI-vel hétfőn a tárca kultúráért felelős államtitkársága.

Keres Emil 1925-ben született Szombathelyen. A Színiakadémia elvégzését követően a Magyar Néphadsereg Színháza, a Nemzeti Színház, a szolnoki Szigligeti, a Jókai, majd a Thália Színház művésze, 1973-1985 között a Radnóti Színpad igazgatója és színésze, 1985 óta a Radnóti Színház társulatának tagja volt.

Emlékezetes színpadi alakítást nyújtott Horatio (Shakespeare: Hamlet), Petruchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Raszkolnyikov (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés), Josef K. (Kafka: A per), Szűcs úr (Szakonyi: Adáshiba) szerepében, és játszott többek között a Húsz óra, Az aranykesztyű lovagjai, a Próféta voltál szívem, és a Kojak Budapesten című filmekben.

Munkásságáért 1965-ben Kossuth-díjjal, 1974-ben érdemes, 1985-ben kiváló művész címmel tüntették ki – emlékeztet a közlemény.

Keres Emil temetéséről később intézkednek, a színművészt a Radnóti Színház is saját halottjának tekinti.

– MTI –