"Kérem, boncoljanak fel!"

Kérem boncoljanak fel! – ezzel címmel jelent meg egy figyelmet kiváltó könyv a magyar egészségügy házatájáról, miskolci aktualitással.

A miskolci aktualitást az adja, hogy könyv szerzője dr. Csiba László, a debreceni ideggyógyászati klinika igazgatója – a B.-A.-Z. megyei kórház igazgatója, dr. Csiba Gábor testvére, aki szintén aktív szerző. dr. Csiba Gábor mondja:

– Nyolcan voltunk testvérek, és büszke vagyok, hogy apám, dr. Csiba László nyomdokain magam is a hippokratészi eskü szellemében szolgálhatok: számunkra szép emlékű orvos édesapánk életútja a példa. Kötelességem, s mi több, lelki megnyugvás volt számomra, hogy egy rövid, de tartalmas képekkel teli kötetben – Curriculum vitae – emléket állítsak az 1917-ben született édesapámnak, aki Sajószentpéteren volt körorvos. Mint orvos, s mint ember, mindenki ismerőse és szeretett díszpolgára volt szülővárosunknak. Büszke vagyok most a testvéremre is, hiszen a mostani könyvnapon jelent meg első novelláskötete, nagy visszhangot keltve. A “Kérem boncoljanak föl!” című könyvében valós személyes élményeit írta meg. Természetesen a nevek nem valódiak, viszont a történetek ide Borsodba, Miskolcra vezetnek. Mindenki megnyugtatására, továbbra sem irodalmi babérokra pályázunk – mondta dr. Csiba Gábor, aki kifejtette:

– Évtizedek óta publikálok orvosi témákban. Mindig fontosnak tartottam, hogy a megszerzett gyakorlati tapasztalatomat a lehető legszélesebb körben kamatoztassam. Az orvosi szakirodalomban necsak főigazgatóként, hanem gyakorló szerzőként is számon tartanak. Ennek köszönhető, hogy ahol a hazai egészségügy és az ezzel kapcsolatos társadalmi kérdések felmerülnek, oda előadóként is meghívnak. Különösen büszke vagyok arra, hogy a Harmadik évezred című konferenciasorozat kecskeméti ülésének is aktív résztvevője lehettem. A konferenciát összefoglaló kötet szerzői – Orbán Viktor, Duray Miklós, Éger István, Hankiss Ágnes, Hoffmann Rózsa, Matolcsy György, Mádl Ferenc, Martonyi János, Szőcs Géza, Vizi E. Szilveszter – között szerepelni megtiszteltetés. A neves közönség és a kötet olvasói megismerhették, miként és hogyan képzelem a harmadik évezred egészségügyi politikáját. Hangsúlyozom, hogy mindezt azonban csak egy alapvetően megreformált, kiegyensúlyozott gazdasági helyzetben teremthetjük meg.

ÉM-SZI

 

 Életút

dr. Csiba Gábor a Debreceni Orvostudományi Egyetemi tanulmányai előtt, a megyei kórházban műtős fiúként dolgozott az általános sebészeti osztályon. Majd egyetemistaként is vissza-visszajárt nyaranként dolgozni. Friss diplomásként itt kezdett, majd általános sebész és baleseti sebész szakorvos lett. 2000 óta , főigazgató-főorvosként vezeti az intézményt. Elvégezte a jogi és a közgazdaságtudományi egyetemet, jelenleg nemzetközi menedzserképző kurzusra jár.