Kerékpárút mehet Kismacsra és Látóképre

Akt.:
Kerékpárút mehet Kismacsra és Látóképre
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – Számos fejlesztést indítana el a város a közeljövőben pályázati forrásokból, melyekről a csütörtöki közgyűlésen fognak szavazni a képviselők.

Az egyik ilyen szerint kerékpárút épülne a Biczó István-kert és a Panoráma út között, a 4814-es számú főút (vagyis a Diószegi út) mellett az Erdőspusztákon. A hossza 6,9 kilométer, a szélessége 2-2,7 méter lenne. Ugyancsak a bicikliseknek kedveznének a 33-as főút mellett, ahol a Debrecen-Kismacs és a Látóképi-tó között alakítanának ki kerékpárutat. Ezt 2,8 kilométer hosszúra és 2-2,7 méter szélesre tervezik. A két beruházás megvalósítására összesen 700 millió forintot igényel az önkormányzat.

Fejlesztenék a csapadékvíz elvezetést is. Ha elfogadja a közgyűlés, egy olyan tartalmú pályázatot adnak be, mely értelmében a Nagysándor-telepen, a Téglagyár városrészben (ez magában foglalja a Vulkántelepet és a Fészek Lakóparkot), valamint a Biczó István-kertben (Pacon) lennének ilyen beruházások. Ezekre 450 millió forintot kérnek.

Csomópontok, kerékpárutak

A belváros forgalomtechnikájának javítása és kerékpárosbaráttá tétele című projektben egyebek mellett átépítenék a Szent Anna utca csomópontjait, a Szoboszlói út és az Erzsébet utca csomópontját, a Széchenyi utca és a Nyugati utca kereszteződését, a Piac utca–Széchenyi utcai csomópontot, a Sas utca–Kossuth utcai kereszteződést, valamint a Faraktár utca és a Hajnal utca csomópontját. Ezen kívül kerékpárút épülne például a Pallagi úton, a Móricz Zsigmond körúttól a Teva gyógyszergyár bejáratáig; a belváros felől a Határ úti ipari parkig; a Nagysándor telepen, a Kishatár utcán; illetve a Kishatár utca és Kismacs között. Ezekre összesen 2 és fél milliárd forintot költenének.

HBN–OCS