Nagyvilág

2008.06.24. 12:53

Tilos a magas sarkú cipő egyes malajziai munkahelyeken

<p>Egy malajziai városban megtiltották a muzulmán nőknek, hogy fényes rúzst és magas sarkú cipőt viseljenek a munkahelyeiken - közölte a Bernama nemzeti hírügynökség.</p>

Az ország északi részén fekvő Kelantan tartomány fővárosának, Kota Bharunak elöljárói állítólag a múlt hónapban küldték szét a városban működő cégeknek az új dress code-ot, azaz öltözködési előírásokat tartalmazó körlevelet. A döntést az elöljárók azzal magyarázták, hogy így próbálják megvédeni a muzulmán nőket a nemi erőszaktól.

A rendelet értelmében a nők ezután nem viselhetnek erős sminket, különösképp fénylő ajakrúzst, és nem hordhatják "azokat a csattogó hangot adó" cipőket. Az előírás arra nem tér ki, hogy a gumisarkú körömcipők engedélyezettek-e a jövőben.

Azt azonban elvárják, hogy a muzulmán nők fejkendői - amelyek természetesen nem lehetnek feltűnő színűek vagy anyagúak - a dekoltázsokat is eltakarják. A rendelet szerint azok a nők pedig, akik nem hajlandók betartani az új szabályokat, 500 ringgites (24 ezer forint) bírsággal büntethetők.

Kelnatan az ország leginkább konzervatívnak tartott tartománya, amelynek népessége elsősorban maláj muzulmánokból áll, de jelentős számú kínai és indiai kisebbség is él ott. A helyi elöljárók legutóbb akkor irányították a figyelmet a tartományra, amikor rendeletet alkottak arról, hogy a boltokban nem állhatnak egy sorba a női és férfi vásárlók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!