Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.04.02. 17:35

Harminc éve igazgat

Nyírkarász - Nem szereti a nyilvánosságot, nem dicsekvő típus, főleg akkor, amikor saját magáról van szó. Dienes János már harminc éve igazgatja a nyírkarászi Váci Mihály Általános Iskolát és Óvodát.

Nyírkarász - Nem szereti a nyilvánosságot, nem dicsekvő típus, főleg akkor, amikor saját magáról van szó. Dienes János már harminc éve igazgatja a nyírkarászi Váci Mihály Általános Iskolát és Óvodát.Frissen végzett matematika–fizika szakos tanárként 1978–ban a nyírkarászi általános iskola pedagógusa lett a szabolcsveresmarti fiatalember. Öt év után, 1983. január elsejével nevezték ki az iskola igazgatójának, amit a mai napig is irányít. Felesége is pedagógus, egy iskolában tanítanak már évtizedek óta. Két felnőtt gyermekük Adrienn közgazdász és János mérnök már önálló életüket élik, Ildikó az idén érettségizik a Zrínyi Ilona Gimnáziumban.

Új létesítmények

– Az iskola első épülete 1986–ban egy új épületszárnnyal bővült – kezdte beszélgetésünket Dienes János igazgató – ez nevezhető a folyamatos korszerűsítés elindulásának, majd az 1992/93–as tanévre a tetőtérben újabb 4 tantermet alakítottunk ki. Ezt követően megépültek a sportpályák, melyeket néhány év múlva pályavilágítással tettünk korszerűbbé. 1997–ben – elsők között az országban – bevezettük a számítástechnika oktatást, amely a környéken, egyedülálló módon szaktanteremben történt. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az itt található 24 db tanulói számítógépeket az óta már kétszer tudtuk modernebbekre cserélni.

Jelentős dátum 1998, amikor a nyírségi tanító–költő, Váci Mihály nevét vette föl az iskola. Ennek tiszteletére minden évben egész hetes rendezvénysorozaton látjuk vendégül a környező iskolák tanulóit és pedagógusait. 2002–ben új ebédlő, és egy 300 adagos főzőkonyha is épült, majd öt évre rá egy új labdarúgó pálya és egy négy sávos futópálya is elkészült, amely körzeti és megyei atlétikai versenyek megrendezésére is alkalmas. Időközben szükségessé vált az 1959–ben épült régi szárny nyílászáróinak cseréje is. Mivel mindig fontosnak tartottuk, hogy tanulóink megismerhessék és biztosan használják a korszerű infokommunikációs eszközöket, nagyon örültünk, amikor 2011–ben hat tanterem interaktív táblákat kapott a hozzá tartozó projektorral és laptopokkal.

Két újabb pályázat

–Szükségesnek tartom kiemelni, hogy a fent felsorolt fejlesztések pályázati támogatásokból valósulhattak meg, s jelenleg is 2 pályázatunk áll szerződéskötés előtt. Az egyik a nyelvi labor kiépítését és újabb számítástechnikai eszközök vásárlását támogatja.

A másik pályázat pedig (Innovatív iskolák fejlesztése címmel) szabadidős tevékenységek, továbbképzések szervezéséhez, eszközbeszerzésre biztosít mintegy 94,5 millió forintot.

Ugyanakkor nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy ne csak az iskola épülete, hanem a környezete is szépüljön: folyamatosan parkosítanak. A szabadtéri tevékenységekhez, igyekeznek minél nagyobb zöld felületet biztosítani. A közel múltban az első udvar is új díszburkolatot kapott.

Tanulmányi versenyek sikerei

–Iskolánkban 2000–től működik az Andrássy Katinka Alapfokú Művészetoktatási Intézmény több tanszakkal. Jelenleg az 1–4. évfolyamon minden tanuló társastáncot tanul. Tanulóink rendszeresen részt vesznek különböző megmérettetéseken. A körzeti tanulmányi versenyeken rendszerint dobogós helyen végeznek, csakúgy, mint a megyei történelem, földrajz, környezetvédelmi, polgárvédelmi és rajzversenyeken. Földrajzból és fizikából több tanulónk az országos döntőbe jutott. Legnagyobb sikerünk, hogy a Jedlik Ányos Fizikaverseny országos döntőjében rendszeresen sikert érnek el tanulóink. Külön öröm számomra, hogy a sikeres fizikusok között rendszeresen ott szerepelnek az én tanítványaim is. Az iskola sporttevékenysége megyei szinten is elismert, sportolóik rendszeres résztvevői a megyei atlétikai, és labdarúgó döntőknek. Mezei futóink, fiú és leány focicsapatunk az elmúlt években országos versenyeken is bizonyíthatták ügyességüket. Fontos megemlíteni, hogy az iskolában elért eredmények annak is köszönhetőek, hogy itt egy jól összeszokott csapat dolgozik, akiknek tagjai valamennyien értik a dolgukat és magukénak tekintik az iskolát.

Ismeretek fejlesztése–szakmai munka

Dienes János az igazgatói munkája mellett folyamatosan fejlesztette ismereteit. Közoktatás vezetői szakot végzett, informatikus szakképesítést, továbbá mester szinten okleveles fizika tanári végzettséget szerzett. Kollégáival való kapcsolata az iskoláján túlra is kiterjedt, vezetői munkája mellett a Felső–Szabolcsi Iskolaszövetség választott tisztségviselője, a pénzügyi bizottság elnöke. Tapasztalatait, mint tanügy–igazgatási, és fizika szaktárgyi szakértő kamatoztatja. Munkája mellett, kedvenc hobbijának is szívesen hódol: ultizik, a kisvárdai ulti egyesület tagja. 2009–ben a társasági ultiban országos bajnok lett, s még ebben az évben elnyerte „Az év játékosa” címet. A sport ulti kategóriában jelenleg az országos ranglista 3. helyezettjeként „mesterjelölt” cím birtokosa – mondta beszélgetésünk végén Dienes János igazgató.

Járásból –járásba

Nem mindennapi életutat tudhat maga mögött a nyírkarászi iskola igazgatója, aki beszélgetésünk végén a közoktatásban zajló változásokat említve mintegy érdekességként megjegyezte, hogy 30 évvel ezelőtt, mint frissen kinevezett igazgató még a járási rendszerben kezdett dolgozni. Most januártól újra járási igazgatás alatt dolgoznak. A kerek évforduló kapcsán januárban munkájának elismeréseként köszöntötte a település képviselő–testülete, s egyben megköszönte három évtizedes kimagasló tevékenységét, melyet a község iskolájának fejlesztése érdekében végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!