Kerékpárosok figyelem!

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Phil Walter/Getty Images
Hajdú-Bihar – A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a biztonságos közlekedés és a balesetek megelőzése érdekében néhány jó tanáccsal szolgál a kerékpárosok részére.

A közlekedésben részt vevők közül a gyalogosok mellett a kerékpárosok vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, amit az is bizonyít, hogy az esetek jelentős részében a kerékpáros szabályszegő magatartása járul hozzá a balesetek bekövetkeztéhez.

Néhány jó tanács kerékpárosoknak:

Ellenőrizzék a kerékpár kormányát, a világítóberendezéseket, a féket (külön az első-hátsó féket).

Állítsák be az ülést, figyelve arra, hogy ne legyen túl magas, mert például ha a hirtelen fékezés után nem ér le a lábunk, könnyen felborulhatunk.

A közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos hogy megfelelően legyen kivilágítva kerékpárjuk.

  • Fel kell szerelni: előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával, hátra piros fényt adó helyzetjelző lámpával, hátul egy nem háromszög alakú piros fényvisszaverővel, kerekenként 1 db borostyánsárga színű küllőprizmával.
  • A kivilágítatlanul közlekedő kerékpárost csak 37 méterről veszi észre az autós, a prizmát, fényvisszaverő szalagot már 50-60 méterről is észleli a gépjárművezető, a kivilágított kerékpáros pedig 500 méterről is látható, ami jelentősen csökkenti a baleseti kockázatot.
  • 2007. június 1-től bevezették, hogy lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárral közlekedőknek (amellett, hogy kétkerekűt a jogszabályban meghatározott módon ki kell világítania) fényvisszaverő mellényt kell viselnie!

Testi épségünk megóvása érdekében lehetőség szerint viseljünk sisakot és térdvédőt. Sisak nélkül a bukások és egyéb balesetek súlyos fejsérüléseket okozhatnak. Ügyeljünk a megfelelő öltözékre! A kabáton legyen fényvisszaverő csík, vagy viseljünk feltűnő színeket.

Kerékpárral a kerékpárúton vagy a kerékpársávon kell közlekedni. Ahol ilyen nincs, ott a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán kell közlekedni. Ahol az úton nincs kerékpársáv és nincs leállósáv sem és az útpadka kerékpározásra alkalmatlan (feltéve, hogy a közúti jelzés nem tiltja) ott kerékpárral az úttesten szabad közlekedni.

A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjaikról.

A forgalomba való bekapcsolódás előtt győződjenek meg annak veszélytelenségéről.

Mint minden járművezetőre, így a kerékpárosokra is vonatkozik az, hogy ittas állapotban NE KÖZLEKEDJENEK járművükkel.

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság