Helyi közélet

2016.02.16. 17:47

Értékek és hasznos tapasztalatok

Hajdúszoboszló, Körösrév - Folytatódik Hajdúszoboszló és a Bihar megyei Körösrév együttműködése.

Hajdúszoboszló, Körösrév - Folytatódik Hajdúszoboszló és a Bihar megyei Körösrév együttműködése.

Egy kiadvány és egy kiállítás készül a hajdúszoboszlói értéktár elemeiről, amelyeket majd egy módszertani konferencián mutatnak be a Bihar megyei Körösréven. A szoboszlói Bocskai István Múzeum egyetemi, múzeumi és helyi kutatók bevonásával szervez tudományos értékfeltárást a Sebes-Körös menti faluban. A kutatás egyik célja a Körösrévi Települési Értéktár létrehozása, s az értékek kiadványban megjelentetése. Minderre 2,8 millió forintot nyert a hajdúszoboszlói önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium együttműködési hungarikum pályázatán, amelynek célja a hazai értékgyűjtés jó módszertani gyakorlatainak megismertetése a határon túli magyarok lakta településekkel.

Hajdúszoboszlón a múzeum koordinálásával 2015-ben kezdődött kutatómunka a helyi értékek feltárására, amelybe sikerült bevonni a Debreceni Egyetem és számos közgyűjtemény tudományos kutatóit. A fürdőváros a helyi értékek tudományos feldolgozásának és az eredmények közérthető bemutatásának módszereit most Körösrévvel oszthatja meg.

A két település együttműködése egyébként nem újkeletű, hiszen a közigazgatás, a turisztika, és a gazdaság terén már évek óta dolgoznak közös projekteken a helyi önkormányzatok. 2013-ban például korszerűsítették turisztikai infrastruktúrájukat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában