Kérdések a halottak napi parkolás körül

Akt.:
Pillanatkép vasárnap a debreceni köztemetőben. Gyalog könnyű volt közlekedni
Pillanatkép vasárnap a debreceni köztemetőben. Gyalog könnyű volt közlekedni - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Többek szerint a rendőrség nem megfelelően kezelte a forgalmat.

Nagy vihart kavart a Napló Agora internetes levelező közösségének olvasói között az a vélemény, mely szerint érthetetlen, hogy halottak napján a debreceni temető körül a rendőrség miért rendelt el több száz méteres körben parkolási tilalmat. Takács László úgy vélte: tőlünk kulturáltabb országokban nagy látogatottságú események alkalmából ideiglenes parkolókat alakítanak ki, a rendőrök pedig segítik az odaérkezőket, nem elállják a közlekedők útját.

Olvasóink írták

Ez így van már évek óta, de évek óta csodálkozik is rajta mindenki – reagált SzSné. Kifejtette: a futball meccsek alkalmával meg lehet állni a füves területeken, meg a nagyvásár idején is minden négyzetcentiméteren, legyen az parkosított, füves, bármilyen terület, a megállni tilos tábla ellenére is. Akkor nem büntetnek. Ilyenkor meg, amikor a családok gyermekekkel, babakocsival, betegek, mozgáskorlátozottak is kimennének kocsival, meg sem tudják közelíteni a köztemetőt. Csak az egyik részénél lehet megállni, ott pedig nagyon kevés a parkoló. A többi lehetőség meg messze van. Miért nem bővítik a parkolóhelyek számát, hisz nem csinálnak az emberek ilyenkor sem nagyobb kárt, mint a meccsekre járók. A Benczúr Gyula utcán és az Ady Endre sugárúton meg lehetne oldani – vélte SzSné. Ezzel szemben Nagy Sándor arra az álláspontra helyezkedett, hogy tiszteli a rendőröket azért, mert most lehetett közlekedni.

Móricz Károly Péter szerint van abban ráció, hogy nem engednek be gépkocsikat a temető elé, ugyanis az autósok az utóbbi években többször is megbénították a közösségi közlekedést.

Én szombaton este jártam kinn a párommal a temetőben. Akkor boldog, boldogtalan autóval járt ki-be – írta Baranyai György. Hozzátette: rendben van, ha mozgásában korlátozott családtagot vittek, de idegesítő, hogy nem lehet úgy végig ballagni a temetőben, hogy 20-50 méterenként ne botlanánk bele egy szembejövő autóba.

HBN–OCs


Kevés a terület

Varga László, aki nyugdíjba vonulása előtt a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályát vezette, arról tájékoztatott, hogy a temető közelében nincs akkora terület, ahol annyi parkolóhelyet lehetne kijelölni, amennyi a mindenszentek és halottak napi gépjármű forgalom idején kellene. Helyesnek tartom az ilyenkor alkalmazott terület lezárásokat, mert ellenkező esetben „bedugulna” a közlekedés – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a nehezebben mozgó emberekre gondolt a város, a temetőn belül iránytaxik (mikrobuszok) szállították térítésmentesen azokat akik ezt igényelték. Ez a rendszer 25 éve működik. Autóbusszal, trolibusszal az 1-es és 2-es kapuig el lehetett és lehet jutni. Tíz évvel ezelőtt, amikor a 2-es és 3-as kapu között kiépült az út, ott merőleges parkolók is létesültek. Kész van a terve a 3-as kapu és Pallagi út közötti útburkolásnak is, mely további parkolók kialakítását tartalmazza. Várhatóan 2016-ban az is megvalósul – osztotta meg információt Varga László.

„Optimálisnak bizonyult”

– A köztemetőnél történt forgalom korlátozással kapcsolatban a rendőrség egyeztetett a polgármesteri hivatallal, a köztemető üzemeltetőjével, a DKV-val, valamint a közterület-felügyelet munkatársával. A korábbi évek tapasztalatait is felhasználva alakították ki a forgalmi rendet – jelentette ki kérdésünkre dr. Dobó Dénes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Elmondta: ennek köszönhetően nem történt olyan közlekedési esemény a köztemető környékén amely rendőségi intézkedést igényelt volna. A kialakított parkolási rend is optimálisnak bizonyult.