Helyi közélet

2013.07.02. 16:18

Kofára megy a vevő

Debrecen - Az őstermelők termékei a nagy bevásárlóközpontok ellenére még mindig népszerűek a vásárlók körében.

Debrecen - Az őstermelők termékei a nagy bevásárlóközpontok ellenére még mindig népszerűek a vásárlók körében.

„Fél kiló zöldbabot kérnék” – mondta egy középkorú nő az idős néninek a piacon, miközben apró után kutatott a pénztárcájában. A kofa kimérte a kért portékát, majd gazdát cserélt a zöldség.

– Nem nagyon éri meg növényt termeszteni, de kicsi a nyugdíj és a piaci árusítással próbáljuk kiegészíteni. Amíg az egészségünk engedi, a férjemmel közösen műveljük a kertet, a felesleget pedig eladjuk. Az a baj, hogy már nem vásárolnak úgy az emberek, mint régen, kevesebb a pénzük. Sok a munkanélküli vagy a minimálbérből élő és ez a piac forgalmán is meglátszik. Mindenki megveszi amire szüksége van, de nem akkora mennyiségben, mint pár évvel ezelőtt, a legtöbben 50-60 dekát vásárolnak egy-egy zöldségből – panaszkodott Teri néni.

Nehezebben megy a tojás

Három különböző méretben és árban kapható a tojás Kelemen Lajosnál. A tépei őstermelő szerint nyáron gyengébben megy a tojás, mint télen, mert a környező falvakban sokan tartanak baromfit, azok pedig ebben az időszakban több „tikmonyt” adnak.

– A legtöbb ember a közép árkategóriájú vagy az olcsóbb tojást keresi, de még annak is sokallják az árát. Sokan a hipermarketekben kaphatókhoz hasonlítják az árakat, de ott sem feltétlen olcsóbb, csak ha előre meghirdetett akciós áron adják. A nagy üzletláncok megjelenésével nehezedett az eladás, de még megéri ezzel foglalkozni, vannak visszatérő vásárlók, akiknek számít a minőség – osztotta meg véleményét a méhészkedéssel is foglalkozó termelő.

HBN-SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában