Képzést indít a KIM a fiataloknak az igazságszolgáltatás rendszeréről

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) – Olyan képzési programokat kíván indítani a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) ősztől, amelyek révén a fiatalok megismerhetik az igazságszolgáltatás rendszerét – jelentette be a tárca vezetője kedden Budapesten.

 

Navracsics Tibor a témában rendezett szakmai konferencia megnyitóján azt mondta: az áldozattá váló gyerekek számára traumatikus lehet a bírósági intézménnyel való találkozás, ezért szeretnék ezt a félelmet eloszlatni.

A kormányzat a gyermekbarát igazságszolgáltatás megteremtésével azt a célt tűzte ki, hogy a gyermekek számára komfortosabb jogszabályi környezetet és barátságosabb körülményeket teremtsen, ezzel könnyítsék az őket ért traumák elviselését – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes a Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozáson.

Navracsics Tibor az igazságügyi szervezetek képviselői előtt arról is beszélt, olyan képzéseket is tartanának, amelyek a “modellértékű családi élettel” ismertetnék meg a gyermekeket. Szólt arról is, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatba kerülő gyerekek már az idén olyan idézéseket, tájékoztatókat kapnak majd, amelyek a számukra is érthetővé teszik, mit vár el tőlük a hatóság.

Az igazságügyi miniszter elmondta, eddig négy, úgynevezett gyermekbarát meghallgató szobát alakítottak ki, és 2014-ig el akarják érni, hogy minden megyeszékhelyen legyen legalább egy ilyen szoba, ahol az áldozattá váló gyermekek “nem traumatikus környezetben” tudnak beszámolni elszenvedett sérelmeikről a szakembereknek. Arról is beszélt, hogy Európában a felmérések szerint öt gyermekből egy valamilyen szexuális bűncselekmény áldozatává válik, és gyakran éppen az ismeretségi, “bizalmi” körből éri sérelem. Elmondta, Magyarországon 24 ilyen jellegű bűncselekményből mindössze egyre derül fény, mert a gyermekek nem merik jelenteni azt. Utalt arra, a kormányzat azért indította el korábban a Te légy a hangja – elnevezésű médiakampányát, hogy az ilyen bűncselekményeket a gyerekek környezetében élők jelezni tudják, vagy meg tudják előzni azokat.

Kónya István, a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője az igazságszolgáltatás legkritikusabb és legmegrázóbb eseményének nevezte, amikor gyermekkorú áldozatokkal vagy gyermekbűnözőkkel kerülnek kapcsolatba. Arra hívta fel a figyelmet, a bírák felelőssége, hogy az igazságszolgáltatás felnőttekre kitalált kemény és szigorú törvényeit miként alkalmazzák, hogy “aki sérült, ne sérüljön jobban, aki bűnt követett el, ne kövessen el többet, mentsük a menthetőt, és ne rontsuk tovább, azt, ami elromlott”.

Elmondta, ha gyermekekre kell jogszabályokat szabni, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy olyan emberekről van szó, akiknek a személyisége még nem forrt ki, és nem lehet elfelejteni azt sem, hogy “az emberpalánták még nem lehetnek teljesen romlottak”.

A kollégiumvezető az egyes bűncselekmények büntethetőségének 12 évre történő leszállításával összefüggésben gyakorlati problémaként felvetette, miként szövegezzék meg az ítéletet, hogy azt az érintett, esetleg olvasási nehézségekkel küszködő gyerekkorú elkövető is megértse.

 

 

bvz \ bri \ bdó

 

MTI

Címkék: