Képzés a felzárkózásért

Akt.:
A Népegészségügyi Kar oklevélosztója
A Népegészségügyi Kar oklevélosztója - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Hátrányos helyzetű nők számára hirdetett képzést az egyetem Népegészségügyi Kara. A húsz ápolási asszisztens kapta meg július 29-én bizonyítványát.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program Alapellátás-fejlesztési Modellprogramjában konzorciumi partnerként dolgoztak az elmúlt egy évben a Debreceni Egyetem szakemberei, hogy az egészségügyi alapellátás számára új munkatársakat képezzenek.

– A Debreceni Egyetem számára nagyon fontos, hogy az össztársadalmi feladatok megoldásában szerepet vállaljon. Az intézmény – regionális szerepet betöltve – több területen kínálja fel ehhez erőforrásait, különösen, ha egy olyan lényeges ügyről van szó, mint a lakosság egészségellátása – hangsúlyozta Bartha Elek rektorhelyettes.

Az észak- és kelet-magyarországi régióban megvalósuló program célja praxisközösségek kialakítása, amelyek több kisebb település egészségügyi ellátásban részt vevő szakembereit (családorvosok és gyógytornászok, dietetikusok, népegészségügyi szakemberek, valamint egészségpszichológusok) fogják össze. Így bővülnek az alapellátás prevenciós szolgáltatásai, és a hátrányos helyzetű, ezen belül is a roma lakosság is nagyobb eséllyel férhet hozzá az ellátórendszerhez.

– Ez a modellprogram is jól mutatja, hogy, ha összefognak a szakemberek, és jól közelítik meg a problémát, akkor érdemi lépéseket tehetnek a felzárkóztatás érdekében – jelentette ki Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

A programban Berettyóújfalu, Borsodnádasd, Heves és Jászapáti térségében 14 észak- és kelet-magyarországi település, összesen 24 háziorvosi praxisa állt össze négy praxisközösséggé a humánerőforrás hatékonyabb hasznosítása és a szolgáltatások optimális szervezése érdekében. A helyi lakosság jobb elérését, eredményesebb bevonását segéd-egészségőrök segítik, akiket a háziorvosok és a kisebbségi önkormányzatok közreműködésével választottak ki.

– A segéd-egészségőrök ismerik az adott közösségben élők mindennapi gondjait, értik, hogy miért fontos az egészségmegőrzés, és milyen szerepe van ebben a szűrőprogramoknak. Egy missziót vállalnak, melyből mindeni csak gyarapodhat – emelte ki Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A segéd- egészségőrök számára, akik többnyire roma származású, általános iskolai végzettséggel rendelkező, hátrányos helyzetű nők, a Debreceni Egyetemen szervezték meg az ápolási asszisztens OKJ képzést, amely 200 elméleti és 200 gyakorlati órát jelentett a húsz jelentkező számára. A frissen végzett ápolási asszisztensek június 29-én vehették át bizonyítványaikat a Debreceni Egyetemen. Az oklevél mellett munkát is kaptak, hiszen segéd-egészségőrként alkalmazza őket az Országos Alapellátási Intézet.

– Debreceni Egyetem –