Képzeld el

Képzeld el
Hogy cigánynak születtél egy szegény faluban. Hogy van három kistestvéred, a szüleid szeretik egymást és elvállalnak minden alkalmi munkát, mégis alig jut ennivalóra. Szabó Katalin jegyzete

Hogy egyetlen szobában laktok a nagyszüleitek pici házában, ahol nincs villany, mert nem tudtátok kifizetni. Hogy anyukád kézzel mossa hat ember ruháit. Hogy amikor apukád a kórházba kerül, mindenki elhúzódik tőle, mert messziről látszik, hogy cigány. Hogy az iskolában téged sokan szeretnek, sokan viszont csúfolnak, és azt mondják, ti mind büdösek és tolvajok vagytok.

El tudod képzelni, hogyan viseled ezt? És el tudsz képzelni egy tanító nénit, aki nem mondja, de minden szavából, mozdulatából süt, hogy gyűlöli a cigányokat? El tudod képzelni, hogy az ő osztályába jársz? Milyen érzés? Mihez kezdenél, ha fájna? Kitől kérnél segítséget? Kire haragudnál? Mit tudnál tenni, hogy kiszabadulj ebből az átokból?

Gyűlölöd te is azokat a cigányokat, akik valóban lopnak és megverik a tanítót? El tudod képzelni, hogy te különb vagy? Hogy mindezek ellenére szorgalmas tanuló és becsületes felnőtt leszel? Ha mindezt el tudod képzelni, meg tudod-e fogalmazni, mit vársz a leendő Orbán- kormánytól? S ha igen, kinek mondod el, hogy meghallják?

Szabó Katalin

szabo.katalin@inform.hu

További szubjektív írásaink