Képesek meglepetést okozni

Tabaka József
Tabaka József - © Fotó: HBN
Debrecen – Tabaka elismeri, vannak a magyaroknál esélyesebbek, de a továbbjutásért száll harcba az egyéni Eb-n.

A szezon egyik legjelentősebb hazai versenyével ünneplik a salakmotorosok május 1-jét: egyéni Európa-bajnoki elődöntőt rendeznek pénteken 15 órától a Gázvezeték utcai salakstadionban. A munka ünnepén megrendezendő viadalon 11 ország 16 vaspapucsosa küzd a továbbjutásért, ami azt jelenti, hogy egy lépéssel közelebb kerülnek a nagy álom, a négy fordulóból álló fináléba kerüléshez. A számos salakos nagyhatalom (Dánia, Lengyelország, Svédország, Oroszország, Németország, Csehország) képviselői mellett két magyar vaspapucsos, Tabaka József és Magosi Norbert bizonyíthat főversenyzőként. A Hajdú-bihari Napló a debreceni kiválóságot, Tabaka Józsefet kérdezte a felkészülésről és az esélyekről.

Van fejlődés

– Edzünk, folyamatosan készülünk a versenyre. Az első, április eleji debreceni viadal arra nagyon jó volt, hogy tisztán lássunk, miben kell változtatnunk. Sarkalatos problémát jelentett, hogy gyengék voltak a startjaim, ráadásul utána még lassú is voltam, így ezt mindenképpen orvosolni kellett. Azóta szerencsére Tihanyi Sanyi is csatlakozott a kis csapatunkhoz, aki rendkívül sokat segít a tanácsaival. Az edzéseink java része startgépes, így szinte versenykörülmények között készülhetünk. Nagyot léptünk előre, a motorjaim beállítása egyre jobb, s én is belerázódom a rendes kerékvágásba – adott pillanatnyi helyzetjelentést önmagáról és a versenygépeiről Tabaka József, akit ezt követően az Európa-bajnoki elődöntőről faggatunk.

Minden klappoljon!

– Ettől kiegyensúlyozottabb mezőnyt még akkor sem tudnánk összehozni, ha irányított lenne a versenyzők kijelölése. Jelenleg hivatalosan még négy pilóta neve kérdéses, egyes információk szerint Kenneth Bjerre, Leon Madsen és Jurica Pavlic neve kerül fel a startlistára, azaz kiváló, Grand Prix-t is megjárt salakszórókkal erősödik az amúgy is izmos névsor – fogalmazott a debreceni motoros, majd egy kis esélylatolgatásba kezdett a Napló kedvéért.

– A 16 fős startlistából 12 salakos nemcsak továbbjutó, de akár győztes is lehet. Nem akarok senkit leírni, de talán a szlovén Ziga Kovacic még túl fiatal egy ilyen szintű viadalhoz, s a norvég Mikke Bjerkről sem hallottam idáig lényegében semmit, így ő lehet az Eb fekete lova. Sokan esélytelennek gondolnák a szlovén Aleksander Condát, de én a közelmúltban testközelből tapasztaltam, hogy komoly meglepetésre lehet képes, hiszen a GP-s Matej Zagart fölényesen verte Lendván. Véleményem szerint annyira kiegyensúlyozott a mezőny, hogy nagy keresztbeverések lesznek. S hogy milyen céllal vágok neki a viadalnak? Ha a realitás talaján maradok, akkor elismerem, vannak nálam sokkal esélyesebbek a továbbjutásra, ám ennek ellenére kvalifikációt várok magamtól! Ha jó napot fogok ki, akkor képes vagyok meglepetést okozni! S így van ezzel Magosi Norbi is, hiszen már többször bizonyítottuk, ha minden klappol, akkor Debrecenben szinte bárkit legyőzhetünk. Nagyon bízom benne, hogy ezen a versenyen minden összejön! Kiemelten fontos lesz az Eb-elődöntőben, hogy az első félkörből ki jön ki elsőként, mert ezen a szinten a vetélytársak már nagyon gyorsak és keveset hibáznak, így nagyon nehéz megelőzni őket.

– Boros Norbert –


Hat, de mégis inkább öt

A versenykiírás értelmében a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság debreceni versenyéből az első hat helyezett jut a szlovéniai Lendván megrendezendő challenge-be.

Viszont fontos kitétel, ha a három elődöntőben (Debrecen, Lamothe, Daugavpils) egyetlen szlovén salakmotoros sem végez továbbjutást érő pozícióban, akkor a cívisvárosból – csakúgy, mint a másik két helyszínről – mindössze öten kvalifikálják magukat a következő körbe.


A startlista (állandóan frissül)

 1. Aleksander Conda (Szlovénia)
 2. Tomasz Jedrzejak (Lengyelország)
 3. Vaclav Milik (Csehország)
 4. Magosi Norbert (Magyarország)
 5. ? (Horvátország)
 6. Mathias Schultz (Németország)
 7. ? (Dánia)
 8. Piotr Protasiewicz (Lengyelország)
 9. Tabaka József (Magyarország)
 10. Ziga Kovacic (Szlovénia)
 11. ? (Dánia)
 12. Oliver Berntzon (Svédország)
 13. ? (Oroszország)
 14. Tobias Busch (Németország)
 15. Mikke Bjerk (Norvégia)
 16. Kauko Nieminen (Finnország)
 17. Benkő Roland (Magyarország) /tartalék/
 18. Tabaka Róbert (Magyarország) /tartalék/
hirdetés