Képeken a debreceni villamostörténelem 37 éve

Akt.:
Képeken a debreceni villamostörténelem 37 éve
© Fotó: fortepan.hu
Debrecen – Páratlan felvételek arról, milyen is volt a villamosközlekedés 1936 és 1973 között.

A debreceni villamos-közlekedés 1911. március 16-án indult el. A DKV honlapja szerint
az első évben 18 darab jármű állt forgalomba, egy évvel később pedig újabb hat. A fennmaradó hat motorkocsit a gyártó cég 1913-ban szállította le.

Ahogy olvasható, a következő években folyamatosak voltak a kisebb-nagyobb fejlesztések, a Nagyerdő végállomástól 1923-ban villamos felsővezetéket építettek ki a Pallagra vezető sínpár felett. Ezen a szakaszon 1924. február 19-én indult el a villamos-közlekedés. Pár évvel később a Simonyi úttól kiépítették a villamospályát a Nagyerdei körúton, melyet 1927. december 15-én adtak át.


Fotó: fortepan.hu A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: fortepan.hu ©

Öt évvel később, 1932. július 15-én Közép-Európa egyik legszebb városi köztemetője nyílt meg Debrecenben. A közlekedési igények azonnal jelentkeztek, így a DHV először a Nagyerdei körút – Simonyi út sarkától, az akkor kiépített Temetői sugárúton (ma Ady Endre sugárút) autóbuszjáratot indított. Később, 1934-ben pedig a Csapó utcai villamospályát meghosszabbították a Hadházi út végéig, a Köztemető I-es számú kapujáig.

A II. világháború Debrecenben is hatalmas károkat okozott, a helyreállítási munkák pedig a háború után kezdődtek el. A DKV tájékoztatása szerint a villamospálya teljes hosszúsága 1956 elejére elérte a maximumot, azaz a 36,2 km-t. A villamos-közlekedésben néhány év alatt végbement látványos fejlődés ellenére, a város akkori vezetése a mellékvonalak megszüntetése mellett döntött. Először a pallagi és tüdőszanatóriumi vonalakon szűnt meg a közlekedés, 1970. március 31-én, majd 1971-ben felszámolták a 6-os számú, Arany Bika – Köztemető vonalat is. Az 5-ös számú, Hatvan utca – Nyulas vonalon 1973. szeptember 29-én közlekedett utoljára villamos, az utolsó 4-es számú vonal pedig, a Megyei Tanács – Vágóhíd között 1975. június 23-án szűnt meg.