Képek egy „hideg” gyárból – Nagy fotók!

Nem volt mindegy a töltet súlya
Nem volt mindegy a töltet súlya - © Nem volt mindegy a töltet súlya
Debrecen – A DEKO fennállásának delelőjén termékeinek 70 százaléka exportra készült.

A Debreceni Konzervgyár, népszerű nevén a DEKO, Debrecen fiatal üzemei közé tartozott. A gyár létesítéséről szóló 1965-ös kormányrendelet ésszerűségét sokan kétségbe vonták, hiszen a mi tájékunkon nem voltak hagyományai a zöldségtermesztésnek, s nem lehetett tudni, hogy hajlandók lesznek-e a mezőgazdasági üzemek, termelőszövetkezetek megbarátkozni a számukra idegen növényi kultúrákkal. A gyár indulása után két évvel már bebizonyosodott, hogy nem volt elhibázott a döntés. Hamarosan kialakult a bázisgazdaságok köre, a termelés egyre bővült, a gyárnak rövidesen négy előfeldolgozó üzeme létesült. (Balmazújváros, Derecske, Hajdúnánás, Egyek). A DEKO az ország legnagyobb konzervgyárárává nőtte ki magát, fennállásának delelőjén termékeinek 70 százaléka exportra készült. Termékskálája rendkívül gazdag volt, 295-féle cikket állított elő, a zöldségkonzervek mellett 15-20-féle készételt. A gyár elsősorban azért volt fontos Debrecen és környéke számára, mert főleg szakképzetlen nőknek adott munkalehetőséget. 1975-ben új üzem épült a gyárban, ahol a MAGGI AG licence alapján hatféle leves por gyártása is megkezdődött. Mint felvételeink mutatják, sok munkafolyamat aprólékos volt, nagy figyelmet követelt, másrészt a legtöbb munkát alacsony hőmérsékleten, magyarán hidegben kellett végezni.

HBN-BE

 

A nagyobb felbontásért kattintson a fotókra!

 

A gyár egykori emblémája ©

Aprólékos munka ©
Csak kesztyűben ©
Egy nem konyhaméretű húsdaráló ©
Fontos a szakszerű előkészítás ©
Futószalagon a már megtisztított paradicsom ©
Gyümölcsválogatás ©
Hal a hordóban ©
Laboros hölgyek akcióban ©
Mi is kerül az üvegbe ©
Minusz 40 fok a gyorsfagyasztóban ©
Munkamegbeszélés ©
Nagyüzemi üvegmosás ©
Nem kevés zöldborsó érkezett naponta a gyárba szezonjában ©
Szemlére készen ©