Kényelmesen szeret parkolni a magyar

Kényelmesen szeret parkolni a magyar
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A magyar sofőrök parkolási szokásairól készített felmérés rávilágított arra, hogy az elöregedett autóparkunkban csupán a gépjárművek öt százaléka rendelkezik parkolás segítővel, de aki tehetné, azoknak is csak a fele használja a rendszert.

Lehetőleg tágas helyre

Parkolni tehát „önerőből szeretünk”, sétára viszont nem vesszük a fáradságot, ugyanis legtöbben igyekszünk a célunkhoz legközelebb parkolni és lehetőleg tágas helyre. A városiak tolatva, a kisebb településen élők pedig orral előre állnak be legszívesebben. Magyarországon az autópark meglehetősen elöregedett, így nem meglepő, hogy a 18-59 éves autót vezető lakosság mindössze öt százaléka rendelkezik járművében parkolást segítő rendszerrel, s közülük is csupán minden második sofőr használja azt. Körükben a tolatóradar a legelterjedtebb rendszer. A parkolóhely megválasztását illetően kissé kényelmesek a magyarok: mindössze a sofőrök egyharmada hajlandó akár 600 métert gyalogolni parkolás után a végső célig. A többiek azért igyekeznek 300 méteren belül maradni, sőt, 27 százalékuk szinte ajtótól ajtóig használja gépjárművét, hiszen legfeljebb célja 100 méteres körzetében teszi le az autót. A távolságot tekintve egyébként nem található különbség az egyes demográfiai csoportok – így a különböző korosztályok – között sem.

Ne lógjon ki a vége

A másik kényelmi tényező parkoláskor a pakolóhely mérete, illetve az autóból történő kiszállás egyszerűsége, mellyel kapcsolatban szintén a komfortosabb megoldások felé húz a 18-59 éves magyar sofőrök nagyobb hányada. Háromnegyedük ugyanis nem áll olyan helyre, ahol az autója picit is kilógna, illetve nehéz lenne az ajtónyitás és a kiszállás az autóból. Tízből mindössze egy női sofőr vállalja a nehézkes kiszállást az autóból szűkös helyre való parkolás után. A férfiak 26 százaléka azonban beáll olyan helyre is, ahol nehéz kiszállni. A kényelem mellett a szabályok betartása is magas szinten jellemzi a magyar autósokat: kétharmaduk minden esetben (akár utcán, akár áruházak parkolójában) betartja a parkolásra kijelölt határokat.

Egy autó, egy parkoló

Az „egy autó, egy parkolóhely” elvét betartók körében felülreprezentáltak a negyvenes éveikben járók. A parkolás preferált technikáját tekintve a lakosság három csaknem egyenlő részre osztható. A merőleges parkolást a 18-59 éves magyar sofőrök 35 százaléka részesíti előnyben, a párhuzamost 36, míg 45 fokos szögben 29 százalék parkol szívesen. Érdekesség, hogy a 18-29 év közöttiek körében jóval népszerűbb a merőleges parkolás, mint a többi korosztály körében.

HBN