Erotikus cikkek

2008.03.08. 10:06

Több szexet eredményez a több házimunka

<p>USA - Az utóbbi negyven év családi munkamegosztását vizsgálva arra jutottak amerikai kutatók, hogy ha a férfiak rendesen kiveszik a részüket a házimunkából, akkor gyakoribb a házaspárok szexuális élete. Az utóbbi negyven évben a duplájára nőtt az az idő, amit a férfiak a házimunkára fordítanak.</p>

Számos, a családok dinamikájáról készült friss tanulmányt összegez az a New Yorkban csütörtökön közzétett jelentés, amely a Jelenkori Családok Tanácsa (Council of Contemporary Families) nevű szervezet megbízásából készült.

A leglényegesebb megállapítás, hogy komoly elmozdulás történt a családokban: a férfiak kétszer annyi házimunkát végeznek, mint negyven évvel ezelőtt, és háromszor annyi időt töltenek gyermekeikkel, mint mondjuk akár saját apjuk tette a maga idejében.

Adataik szerint a hatvanas évek óta 15 százalékról 30 százalékra nőtt az az idő, amit a férfiak a háztartásra fordítottak. Eközben egy átlagos családanya házimunkája heti két órával csökkent. "A férfiak több házimunkát vállalnak át, ha párjuk munkaideje megnő, többet keres és többet tanul" - tapasztalták a szerzők.

A házimunka megosztása a boldogabb házasság és gyakoribb szexuális élet záloga is lehet egyben - szögezte le a "Lusta férj: Hogy vegyük rá a férfiakat több atyai és házimunkára" című könyv szerzője.

A San Franciscó-i pszichológus arra a meggyőződésre jutott, hogy "ha egy férfi házimunkát végez, akkor a nő úgy érzi, hogy valóban törődik vele, és nem csupán szolgálónak tekinti. Viszont ha a nő állandó stresszben él a kaotikus háztartás miatt, és a párja a tévé előtt henyél, miközben ő porszívózik, az bizony hervasztóan hat a szexuális vágyára."

Persze nem mindenki látja ilyen boldognak a helyzetet. A Kaliforniai Egyetem szociológusai arra a következtetésre jutottak, hogy azt az elismerést, amit a nők az utóbbi évtizedekben kivívtak maguknak a munkahelyükön, még mindig nem érték el otthon. "Habár hosszabb időt szentelnek a hivatásuknak, és visszavettek a házimunkából, a férfiak továbbra sem viszik túlzásba az otthoni segítséget" - írták tanulmányukban.

A kétkeresős családok élete jelentősen megváltozott a korábbi családmodellekhez képest - csatlakozott véleményével a tanulmányokhoz az amerikai Dolgozó anya magazin alapítója, Carol Evans. "Generációs váltás történt, amely meglehetősen erős" - mondta Evans.

"A fiatalabb apáknál már természetes igény, hogy segítsenek és kivegyék a részüket a háztartásból. Nem abban az értelemben lettek egyenlők, amire egy felszisszen: Hú, ez aztán az egyenlőség , de már sokkal előrébb jutottak az úton" - fejtette ki véleményét Evans.

Forrás: Velvet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!