Kenézy: nem volt fertőzéshalál

A higiénia nemcsak a műtőben, hanem a kórtermekben is kiemelten fontos (felvételünk illusztráció)
A higiénia nemcsak a műtőben, hanem a kórtermekben is kiemelten fontos (felvételünk illusztráció) - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A legyengült immunrendszerű betegeket könnyebben eléri a kórházi fertőzés.

Összesen 285 egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést jegyeztek fel tavaly a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben, ám kifejezetten ebből adódó haláleset nem történt – mondta el a Napló kérdésére Ócsai Gabriella, a Klinikai Farmakológiai Infektológiai és Allergológiai Intézet vezető főnővére. Hozzátette, a fertőzést megelőző intézkedések következtében az esetek száma csökkent 2014-hez képest.

Ismertetőjel a láz

A leggyakoribb kórházi eredetű fertőzés a tüdőgyulladás, húgyúti, véráram– és sebfertőzés, újabban pedig az antibiotikum szedése miatt kialakult speciális kórokozók (CDI) okozta hasmenés. – Sokféleségük miatt a fertőzések tünetei változatosak, de a legfőbb ismertetőjel a láz. A fertőzés veszélye csökkenthető, ha köhögéskor eltakarjuk a szánkat és sűrűbben mosunk, fertőtlenítünk kezet – tanácsolta Ócsai Gabriella, aki szerint a látogatási előírások figyelmen kívül hagyása is nagyban megnöveli egy-egy járvány, kórházi fertőzés kockázatát. Így előfordul, hogy a beteghez érkezők utcai ruhában az ágyra ülnek, amely így kintről hozott fertőzés forrása lehet. A főnővér hangsúlyozta: a látogató gyerekek immunrendszere nem elég fejlett, főleg nem a kórházi kórokozókkal szemben, így ők könnyebben megbetegedhetnek, s kaphatnak el fertőzést.

Ötpontos követelés

Az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű csoport nyílt levele szerint elkeserítő a helyzet a kórházi fertőzések ügyében. Közlésük szerint hazánkban emiatt évente többen halnak meg, mint közlekedési balesetben. „A Magyarországon érvényes minimumfeltételek hiányáról, illetve a kórokozók terjedésének mértékéről a kormány és az állami ellenőrző szervek évek óta tudnak. Ennek ellenére érdemi intézkedést nem tapasztalunk, az adatokat évekig titkolták” – írják.

Állításuk szerint „vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás”. Ebből kifolyóan a levelet író orvosok öt pontban szedték össze követeléseiket.

Ebben azonnali, rendkívüli segítséget kérnek a kormánytól a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához, illetve követelik az ÁNTSZ függetlenségét. Osztályokra lebontott, a WHO szempontjai alapján készülő nyilvános értékelést és azonnali higiénés cselekvési tervet szeretnének, továbbá azt, hogy hozzák teljes nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. A szakmai szervezetek számára részletes, míg a társadalom számára közérthető informálást követelnek. Az ÁNTSZ-t pedig arra szólították fel, hogy törvényi kötelezettségeinek eleget téve hozza nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézmények teljesítik az érvényben lévő minimumfeltételeket.

ÁNTSZ: értelmezhetetlen a követelés

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala reagálásában leszögezi: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszere az egyik legátfogóbb az Unióban. „Értelmezhetetlen a Facebook-csoport és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete követelése, hiszen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, arról időről-időre mind a szakmát, mind a nyilvánosságot tájékoztatjuk” – írják.

A hivatalból úgy látják, a nyílt levél összemossa az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszerét a minimumfeltételek teljesítésével, holott az úgynevezett minimumrendelet átalakítása már megkezdődött. Emlékeztetnek: az egészségügyi ellátásban olyan pácienseket kezelnek, akik immunrendszere eleve legyengült, így a fertőzések is könnyebben elérik őket; az ilyen esetek 30-50 százalékát a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni.

HBN–PÁTZ
hirdetés