Kéményei irányt mutattak

Kéményei irányt mutattak
© Fotó: Napló-archív
Debrecen – A robbantás minden bizonnyal átadta a múltnak a debreceni téglagyártást.

Ma már csak az emlékezet őrzi a debreceni téglagyártást. Pedig néhány évtizede évi 5 millió darab „építőkocka” készült Debrecenben.

Debrecen téglagyártásának bölcsője természetszerűen a nyugati városrészben volt, hiszen itt volt a gyártáshoz megfelelő mennyiségű és minőségű agyag. Az 1890-1910 közötti két évtizedben Debrecen lakossága mintegy másfélszeresére növekedett, az épületekhez pedig kellett a tégla. Több helyen is alakultak kisebb téglavetők, téglagyárak. Ezek az 1930-as évek közepén egyesültek, létrehozva a debreceni téglakartelt. A termelés folyamatos volt, a technika mindig a kor színvonalán állt. Mígnem a nagyvárosi építési szokások változásával mind kevesebb tégla kellett, és azt is inkább a „felkapottabb” gyárakból rendelték meg.


Fotó: Napló-archív (galéria) Fotó: Napló-archív (galéria) ©

Az egységek folyamatosan zártak be, mígnem 1999-ben az utolsó, az Alföldi részleg is beszüntette működését. Az udvarán álló két hatalmas kémény egészen 2013 nyaráig emlékeztetett a múltra, mutatta távolról az irányt Debrecen felé, késztette nosztalgiára a számukban egyre fogyatkozó egykori dolgozókat. A kémények hosszú ideig épültek, ám eltüntetésükhöz elég volt néhány másodperc. Felrobbantották. Veszélyesek voltak már.

HBN