Keményebb Irán elleni fellépést vár Moszkvától az izraeli kormányfõ

Keményebb Irán elleni fellépésre próbálja rábeszélni az orosz vezetõket az izraeli kormányfõ, aki vasárnap este érkezett Moszkvába. Benjamin Netanyahu Dmitrij Medvegyev államfõvel és Vlagyimir Putyin kormányfõvel tárgyal az Iszlám Köztársaság atomprogramjáról.

“A legfontosabb kérdés, amirõl Moszkvában tárgyalok, az Irán. Izrael meggyõzõdése, hogy nagyon kemény szankciókat kell Irán ellen alkalmazni.”- mondta az izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben, mielõtt elindult Moszkvába. A látogatás csaknem egy héttel az után történik, hogy Irán hivatalosan bejelentette: 20 százalékosra dúsítja uránkészletét a Natanz-ban lévõ telepén. Washington szerint Natanz része az iráni atomfegyverprogramnak

Oroszország, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagjaként vétójoggal rendelkezik a szankciók ügyében, erélyesebb hangot ütött meg az elmúlt hetekben Irán ellen. Izrael az Egyesült Államokhoz és nyugati szövetségeseihez hasonlóan azt állítja, hogy a Teherán állításával ellentétben, Irán nem békés célok, hanem atomfegyverek elõállítása érdekében dúsít uránt, amit Teherán egyfolytában tagad.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfõ többször úgy nyilatkozott, hogy Izraelt le kell törölni a térképrõl is, és a Holokausztot a zsidók eltúlozzák. Ezért is sürgeti Izrael, egyebek mellett Moszkvától, hogy Iránt helyezze még keményebb nyomás alá a nemzetközi közösség. Sõt a nemzetközi sajtó szerint Izrael már fontolóra vette egy Irán elleni megelõzõ katonai csapás tervét is.

Oroszországnak régi kapcsolatai vannak Iránnal. Orosz segítséggel épült például Irán elsõ atomerõmûve Busher-ban. Moszkva azonban többször is hangsúlyozta: ellenzi, hogy Teherán atomfegyverre tegyen szert.

Címkék: ,