Kemény fába vágja a fejszéjét, aki most akarja eladni a lakását

Akt.:
Kemény fába vágja a fejszéjét, aki most akarja eladni a lakását
© Illusztráció: Getty Images
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az árak magasak maradtak, ennek következtében az ingatlanok esetében az értékesítési idő hosszabb.

A jelenlegi állás szerint egy ingatlan eladása már nem olyan egyszerű feladat, mint néhány hónappal korábban. A keresletet az év első hónapjaiban a mérséklődés jellemezte, a piaci viszonyok kiegyenlítettebbé váltak. Az árak viszont magasak maradtak, ennek következtében az értékesítési idő hosszabb, az ingatlankeresés kicsit könnyebb, míg az eladás nehezebb lett. A kereslet stagnálása az árak megtorpanását eredményezte, ez azonban mindössze annyit jelent, hogy megálltak az eddig tapasztalt magas szinten, csökkenésről viszont nincs szó – olvasható a ingatlannet.hu elemezésében.

Visszafogott árak

Az lakáspiacon 2014-ben az árak viszonylag állandó szintre álltak be, 2015 azonban jelentős, az egyes ingatlantípusok esetében eltérő változásokat hozott. A panellakások átlagosan több mint 60, a téglalakások 50 százalékkal lettek drágábbak. Ehhez képest a családi házak piacán lényegesen visszafogottabb – 11 százalékos – növekedés zajlott le. A jelentős eltérések hátterében az állhat, hogy az első két ingatlantípust főként befektetési, míg az utóbbi ingatlantípust magán célra vásárolták. Meg kell jegyezni, hogy az ország egyes területei között jelentős különbségek tapasztalhatóak, Budapest, illetve a vidéki nagyvárosok árai kiemelkedőek, a kisebb városokban, településeken viszont nem ritka az ennél lényegesen mérsékeltebb, sőt akár a csökkenő tendencia érvényesülése sem.

Az ingatlanpiaci statisztikák az idei évre lényegesen visszafogottabb, egy számjegyű változást jeleztek előre a lakásárakban. Ez a tendencia eddig beigazolódni látszik, az év első öt hónapjában ugyanis mindegyik ingatlantípusnál mindössze 1-2 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. A szakértők szerint az év első felében még nem érvényesültek teljesen a lakásépítéseket szorgalmazó intézkedések hatásai. Az azonban már most tisztán látszik, hogy a használt és új lakások közötti árolló szűkül.

Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a használt lakások drágulása megállhat, az új lakások túlkínálata esetén pedig a forint/négyzetméter árak csökkenése is jelentkezhet az ingatlantípus. Az elmúlt két évben a forgalom és az árak is mintegy 15 százalékkal bővültek, azonban még így is elmaradnak a 2008 előtti szinttől.

Az ingatlanpiaci statisztikák alapján az árak az év hátralévő részében sem fognak drasztikusan növekedni, a kisebb mértékű változás, illetve a stagnálás lehet jellemző.

HBN
hirdetés