Kelni kell, majd menni dolgozni

Akt.:
A (köz)munka is valamiféle kötött napirendet kíván meg a végzőjétől
A (köz)munka is valamiféle kötött napirendet kíván meg a végzőjétől - © Illusztráció: ÉKN-archív
Hajdú-Bihar – A közfoglalkoztatás jótékony hatással van a települések közbiztonsági helyzetére is.

A közfoglalkoztatásnak vannak olyan járulékos hozadékai, mint például, hogy a településeken javult a közbiztonság, és csökkent az iskolai hiányzások száma – erről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt nemrégiben a közfoglalkoztatási kiállítás megnyitóján. De vajon ugyanezt tapasztalják-e a hajdú-bihari települések vezetői a végeken?!

Beszédes számok

Barabás Ferenc, Biharkeresztes független polgármestere arról számolt be, hogy a képviselő-testület éppen most tűzte napirendjére a rendvédelmi szervek tájékoztatóját, amiből kiderül, hogy a közfoglalkoztatásnak valóban van ilyen hozadéka. – Az arra hajlamos emberek nem tengnek-lengnek az utcán, hanem van munkájuk, ami ugye bizonyosfajta kötött napirendre szorítja őket. És bár a közfoglalkoztatási minimálbér nem nagy pénz, de a családi kedvezményekkel együtt, illetve ha több családtag is kap lehetőséget közmunkára, abból már összejön annyi, amiből eléldegélhet a família – mondta a települési vezető, hozzátéve: aki letölti a börtönbüntetését, annak az első útja gyakran a hivatalba vezet, hogy adjanak neki valamilyen közmunkát. A lopások korábban sem voltak jellemzőek náluk, inkább a garázda jellegű cselekmények, de többen vannak, akik próbálnak a munka révén jobb belátásra térni. Szavai szerint az iskolai hiányzásokra főként a családi pótlék esetleges megvonása van hatással.

Inkább az a gond, hogy az egész napos iskolát nem mindenki bírja, több bejáró gyerek esetenként délután bizony lelép, és a korábbi autóbusszal megy haza Ártándra, Toldra vagy Bojtra

– utalt egy másik helyi sajátosságra Barabás Ferenc.

Kevesebb a lopás

A bűncselekmények száma Hajdúszováton is csökkent, főleg a kisebb lopásokra és betörésekre igaz ez. – Azt nem állítom, hogy ez kizárólag a közfoglalkoztatás miatt van így, de hogy kevesebb az úgynevezett megélhetési bűnözés, az tény. Azért az nem mindegy, hogy 22 ezer 800 forintot vagy 52 ezer forintot kap valaki – véli Váradi Jenő, a falu független polgármestere.

Megfogalmazása szerint a közmunka is kicsit olyan, mint a szociális tűzifa: ha legálisan hozzá lehet jutni, akkor kevesebben fogják erőszakkal a másiktól elvenni.

Tóth Ferenc, Komádi kormánypárti polgármestere is arról beszélt, hogy a városban a bűncselekmények száma tényszerűen csökkent, főként a kis értékű lopásokból van kevesebb. „Az iskolai hiányzásokra (miután már nem mi vagyunk a fenntartók) nincs rálátásom” – mondta.

Kabán a közbiztonság javulása és a közfoglalkoztatás között szoros összefüggés van, hiszen a közmunkaprogram keretében személyi segítséget tudnak adni a hivatalos szerveknek (a rendőrségnek és a polgárőrségnek) ehhez. „Segítik például a gyerekek biztonságos eljutását az iskolába, járják a települést.

Az látszik, hogy ha el van foglalva a bűnre egyébként hajló ember, akkor kevesebb ideje marad úgymond akciózni.

Néhány éve még sorozat­betörések is jellemzőek voltak, szerencsére ma már ez nem jellemző. A keményebb bűnözők nagyrészt rács mögött vannak, és (a közmunka okán) a megélhetési bűnözők száma is csökkent” – vont mérleget Szegi Emma kormánypárti polgármester. Az iskolai hiányázások kapcsán arra utalt, hogy rendszeresen tartanak gyermekvédelmi konzultációt, ahol a notórius hiányzók ügye is terítékre kerül. Mint mondta, szerencsére nem túl gyakran fordul elő, és rendre ugyanazoknál a családoknál jelentkezik ez a probléma.

Ahol eddig se volt

Barabás Károlyné, Magyarhomorog kormánypárti polgármestere úgy fogalmazott: szerencsére nekik olyan problémájuk eddig se volt, hogy hiányoznának a gyerekek az iskolából, vagy hogy sok lenne a bűncselekmény. – Itt nincsenek lopások, verekedések, a mi falunk a nyugalom szigete. Problémás családok sincsenek. Így a közfoglalkoztatás előnye nálunk inkább abban mutatkozik meg, hogy folyamatosan épül-szépül a település – mondta elégedetten.

Szabó József, Monostorpályi független polgármestere szerencsésnek tartja magukat azért, hogy a renitens elemeket eddig sikerült távol tartani a falutól, és ez a bűnügyi statisztikákban is megmutatkozik.

– A polgárőröket minden éjszaka az utcán találja. Az iskolai hiányzások terén sincs szerencsére semmi kirívó. Számunkra a közmunka elsődleges szerepe a fontos, az, hogy elfoglaltságot ad, fegyelemre szoktat, és egyfajta egzisztenciát jelent a korábban segélyből élők számára is – fűzte hozzá magyarázatképpen.

A városőrség tagjai is…

Csáfordi Dénes, Hajdúhadház kormánypárti polgármestere szerint abban, hogy a városukban három év alatt 70 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, a rendőrség és a polgárőrség mellett a közmunkásokból szerveződött városőrség aktivitása is szerepet játszik. „Évente 800 embernek tudunk közmunkát adni, és ennek azért tudatformáló hatása is van. A munkahelyen rend és fegyelem van, valamiféle rendszerességet visz az életükbe, és ez a pozitív minta a gyerekekre is jótékonyan hat. Az iskolai hiányzások alakulásáról pontos számaim nincsenek, de előfordulhat, hogy a közfoglalkoztatás kiterjesztése az iskolai hiányzásokon is megmutatkozik” – jelentette ki.

– Petneházi Attila –


Hajdú-Biharban virágzik a közfoglalkoztatás, de szankcionálhatók a munkások

A magyar közfoglalkoztatás példának, különlegességnek és úttörőnek is tekinthető Európában. Interjú Réthy Pállal, a Belügyminisztérium főosztályvezetőjével.


“Addig se bűnözik”

A Belügyminisztériumnak van arra vonatkozó kutatása, hogy a közfoglalkoztatásba vonás, illetve, hogy munka nélkül nem kap senki segélyt, annak a közbiztonság javulására vonatkozó hatásai vannak. Petneházi Attila írása.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .