Kellemetlen legyek otthonunkban

Kellemetlen legyek otthonunkban
A rózsa és más virágok bimbójában fejlődik a kétszárnyú légy lárvája. A lárvából pedig a Diptera nevű, parányi, igen szemtelen legyecske – írja olvasónk.

Ha virágot veszünk vagy kapunk – amennyiben a virág fertőzött –, fel kell készülni, hogy pár napig kapkodhatunk szemünkhöz, fülünkhöz, a soha meg nem fogható, kellemetlenkedő után. Késő este a lámpafényre jött elém, el akartam csípni, mivel az orromat célozta meg, amire jól képen vágtam magam, de ő elillant. Majd sikerült elkapni és vizsgálat alá venni, pici-pici volt a fehér papíron.

Az ember vérét is szívja

Ennél a kis izénél is kellemetlenebb a galambok vérét szívó „gyötrő szúnyog”, ami az embert is szívesen „szipókázza”. A kilencedik emeleten lakok, fenn a tetőnkön sok- sok galamb tanyázik. Az említett rovar beszáll a védő szúnyoghálón is, repked, fülembe, szemem sarkába kotorászik. Minden éjjel felkelek, csapkodok a levegőben és áldom a szelíd lelkű galambokat. Igaz is, örömmel vettem tudomásul, hogy a városunk polgármesterének jelzett tény „orvoslásaként” sokkal kevesebb a galamb-sereg.

Simonváros Miklósné, Debrecen