Keletről, délről is jönnek

Gyakran okmányok nélkül utaznak
Gyakran okmányok nélkül utaznak - © Illusztráció: rendőrség
Debrecen – Nálunk egyedül, vagy ketten-hárman közlekednek a migránsok.

Sztereomikroszkóp, hőkamera, éjjellátó készülék, sugárzásmérő – többek között ezeket is használják az országhatár Hajdú-Bihar megyei szakaszán az illegális határátlépők felderítésére. Habár, információink szerint, számuk az utóbbi időszakban némileg csökkent, így is bőven adnak munkát a határrendészeknek.

A Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség emberei idén áprilisban a nagykereki temetőnél igazoltattak egy fiatal férfit, akiről kiderült, hogy pakisztáni és jogszerűtlenül tartózkodik nálunk; két nappal korábban egy honfitársa egy iráni állampolgár társaságában akadt fenn a határátkelőhelyen történt ellen­őrzésen hasonló probléma miatt. Váncsod belterületén két hónapja a helyi polgárőrök figyeltek fel három külföldire, akikről az intézkedő rendőr megállapította, hogy szintén illegálisan tartózkodnak Magyarországon és úti okmányokkal sem rendelkeznek. Hasonlóan ahhoz a három afgánhoz, akikre márciusban a határrendészek járőrözés közben figyeltek fel; a nagyzomlini erdőben (Nagykereki közelében) Románia irányából tartottak gyalogosan Magyarország felé.

Az elfogottakat a rendőrök a további eljárás lefolytatása céljából a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) Észak-alföldi Igazgatóságának adták át, ők pedig az esetek többségében menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be. A BÁH sajtóosztályának közlése szerint a debreceni, Sámsoni úti befogadó állomáson június 8-án 1028 migráns tartózkodott, közülük 433 afgán, 176 pakisztáni; Nigériából és Koszovóból 39-39, Iránból 31 fő érkezett, 310-en pedig egyéb állampolgárságúak.

HBN