Keleten seper a „Forgószél”

Keleten seper a „Forgószél”

A keleti országrészben mintegy 20 százalékkal csökkent az utóbbi fél évben az illegálisan forgalmazott csempészcigaretta, ami a határ túloldaláról, főként Ukrajnából áramlott a keleti megyékbe, majd egy része tovább vándorolt szerte az országba.

Mindez annak az eredménye, hogy a Vám-és Pénzügyőrség, Határőrség, Országos Rendőr-főkapitányság és a más szervezet összefogott és létrehozta a „Forgószél” fedőnevet viselő akciócsoportot, aminek a tevékenységét a Vám-és Pénzügyőrség Észak Alföldi Regionális Nyomozó Hivatala fogja össze, irányítja – tudtuk meg Dávid Róbert pü. századostól a Nyomozóhivatal parancsnokától.

A bűnözés visszaszorítása

Elmondta: nyilvánvaló, hogy a közös nyomozócsoport létrehozását indokolta az a tény, hogy a régió igen fertőzött lett a jövedéki termékekkel, valóságos harc folyt a feketepiacon való előnyösebb értékesítésért. A több mint fél évvel ezelőtt beindult „Forgószél” egyetlen célkitűzése, hogy a Kelet-Magyarországi Régióban a jövedéki termékek, elsősorban cigarettával kapcsolatos jogsértéseket felderítse, s az ehhez kapcsolódó bűnözést visszaszorítsa.

A Nyírbátorban felállított bázison 18 fős vegyes összetételű csapat dolgozza fel a beáramló információkat és csap le „forgószélszerűen” a csempészekre, végez ellenőrzéseket, vagy éppen a csempészáru lerakatokat derítenek, számolnak fel, ahol a határon túlról behozott cigarettát valameddig pihentetik, majd piacra dobják. Ez utóbbit egyre kevesebb sikerrel végzik a csempészek, hiszen ma a feketepiacon a korábbi 120 forintról 240-250 forintra ugrott a csempészcigi dobozonkénti kára. Mostanra már elmondhatjuk, hogy nem maradt ki olyan bejelentett, feljelentett, felderített személy, aki ellen nem jártunk volna el.

 Az eljárások sem húzódtak el, az elkövetők bíróság elé állítással napokon belül felelősségre lettek vonva. Mindez hatással van a korrupciós tevékenységre visszaszorítására is. Nem utolsósorban prevenciós ( megelőző) hatása van a számos sikeres felderítésnek. Az akciócsoport természetesen jelenleg is megállás nélkül, országos illetékeséggel rendelkezik és működik.– tette hozzá a parancsnok.

Nagy kábítószerfogás

A csoport egyik legemlékezetesebb fogása volt, amikor Mérk-Vállajnál több mint háromezer darab extasy tablettát foglaltak le a csempészektől. Az eddigi eredmények azt igazolják, hogy a csoport igazolta létjogosultságát, ezt az elért eredmények is bizonyítják. Folytatják munkájukat, és terveik között szerepel, hogy tevékenységünket a Román határszakaszra is kiterjesztik.

– Fullajtár András –

 

A „Forgószél termése”:

Bűntetőügyek száma: 308
Elkövetők összesen: 320

Jogsértések:
Jövedéki orgazdaság: 216
Csempészet: 29
Visszaélés jövedékkel: 21

Összesen lefoglalt cigaretta: 1 171 192 doboz
Gázolaj: 23 037 liter
Motorbenzin: 1 484 liter
Alkohol: 357 liter
Adathordozó (DVD,CD): 2549 darab
Ruhanemű: 1528 darab
Kábítószer ( extasy tabletta) 3273 darab

Az elkövetési érték összesen: 457 573 077 forint