Keleten bőven kijutott a csapadékból

Keleten bőven kijutott a csapadékból
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Célszerű figyelmet fordítani a növényvédelmi beavatkozások időben történő elvégzésére.

Június utolsó hete is a változékonyság jegyében telt Kelet-Magyarországon. A lassan melegedő, de az átlagosnál még kissé hűvösebb időben továbbra is többfelé fordult elő csapadék, esetenként jelentős mennyiségben.

Változatos volt

Az időszak első felében egy meg-megújuló magassági hideg örvényhez tartozó frontok, és azok csapadékzónái tették változatossá az időjárást. Sok volt a felhő, a napfényes órák száma az egész térségben 25-30 százalékkal volt kevesebb, mint az év e szakaszában megszokott érték. Részben a gyengébb besugárzás, részben pedig a több hullámban érkező hűvösebb légtömegek hatására a sokéves átlagnál mintegy 2 °C-kal alacsonyabb volt a hét középhőmérséklete. A napi legalacsonyabb értékek jobbára 11 és 16 fok között alakultak, ám a hét közepe táján egy hidegfrontot követően ennél alacsonyabb hőmérséklet is előfordult. A nappali órákban eleinte 17-22 fokos csúcsértékeket mérhettünk, majd a hűvösebb levegő utánpótlásának gyengülésével, megszűnésével a 22-27 fokot is elérte a maximum. Az időszak legnagyobb részében nedves levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, emiatt a napi közepes légnedvesség nem csak a csapadékos napokon, de általában is magasan alakult. A 75-80 százalék körüli értékek kedvezőnek is értékelhetők ugyan a növényállományok párologtatásának mérséklése révén, ezzel együtt azonban a növényi kórokozók szaporodását is elősegítették. A kertészeti és a szántóföldi kultúrákban célszerű fokozott figyelmet fordítani a növényvédelmi beavatkozások időben történő elvégzésére. A betakarítás mellett e feladatokat is nehezítette az elmúlt hét gyakran csapadékos és időnként szeles időjárása.

Vízstressz jöhet

Növényállományaink nagyobb részének ugyanakkor ezúttal is jól jött a csapadék, a szárazság átmenetileg mérséklődött. A térségi átlagban lehullott 5-10 milliméter csapadék általában a legfelső rétegek nedvességtartalmának pótlására volt csak elegendő, az 1 m mély szelvényből hiányzó víz mennyisége továbbra is sokfelé közelíti meg, vagy éri el a 100-110 millimétert. Főként Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti része részesült az időszakban ennél bőségesebb csapadékban, ott a 20-25 millimétert is meghaladta a heti összeg. Hajdú-Bihar egyes északabbi régiói viszont ezúttal sem kaptak többet 4-7 milliméternél, arrafelé öntözés nélkül – kultúrától függően – már súlyosabb vízstressz is jelentkezhet.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés