Kelemen Hunor: be kell tartani az alkotmánybíróság határozatát

Kolozsvár, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) – Az alkotmánybíróság döntéseit senkinek nem áll módjában felülbírálni, azokat mindenkinek be kell tartani – jelentette ki kedden az MTI-nek Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt követően, hogy a román alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította a Traian Basescu államfő leváltására kiírt népszavazást.

Kelemen Hunor elengedhetetlennek tartja, hogy a hivatalába visszatérő Traian Basescu és a leváltását kezdeményező Victor Ponta miniszterelnök megtalálja “a modus vivendit” az őszi parlamenti választásokig. Ez szükséges ahhoz, hogy a kormányzás az emberek valós problémáival foglalkozzék és ne a pozíciószerzéssel.

“A kormánynak és az államfőnek a felelőssége, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek. Meggyőződésem, hogy mindketten keresni fogják azt a minimális együttműködési keretet, amely elengedhetetlen ahhoz hogy a kormányzás a társadalom kérdéseire koncentrálhasson” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a választói névjegyzék aktualizálását is fontosnak tartotta. Kijelentette, az őszi parlamenti választásokon nem lesz mindegy, hogy milyen számok alapján állapítják meg: ki a győztes egy-egy választókerületben. “Megtörténhet, hogy valaki azért veszíti el a versenyt, mert nem pontos a választói névjegyzék” – mondta.

Az MTI felvetésére, hogy az erdélyi magyarság távolmaradásának fontos szerepe volt a Traian Basescu leváltására kiírt népszavazás sikertelenségében, Kelemen Hunor elmondta, a számok azt mutatják, hogy nem az erdélyi magyarságon múlott a népszavazás kimenetele. “Sokan szeretik az erdélyi magyarságot az egyik oldalon bűnösnek, a másik oldalon nyertesnek vagy döntőbírának kikiáltani, én ezt nem fogadom el” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti.

MTI