Kék Pont: elindult a Száraz November, az alkoholmentes hónap

Akt.:
Kék Pont: elindult a Száraz November, az alkoholmentes hónap
© Fotó: Pixabay
Budapest – Elindult a Száraz November elnevezésű kampány, amelynek célja, hogy a résztvevők egy hónapig ne igyanak alkoholt – mondta Dávid Ferenc szociológus, a Kék Pont Alapítvány munkatársa az M1 aktuális csatornán pénteken.

Kifejtette: a kampány elsősorban a kockázati ivóknak szól, akik egy héten három-öt alkalommal fogyasztanak alkoholt és egyszerre egy egységet, tehát egy pohár sört vagy három centiliter tömény italt. Alkoholfogyasztásuk problémássá válhat egy negatív életesemény, válás vagy a munkahely elvesztése esetén – tette hozzá.

Aki végigcsinálja a Száraz Novembert, egy kicsit “legyőzi önmagát”, és megváltozik a viszonya az alkoholhoz – mondta, hangsúlyozva: az illető nem lesz antialkoholista, de megtanul nemet mondani, megtanulja azt mondani egy társaságban, hogy “köszönöm, nem kérek”, elindul a mértékletesség felé és sokkal jobban rálát arra, milyen a fogyasztása.

Nyíregyháza - Kihívás elé állítják és önvizsgálatra késztetik az alkalmi ivókat. Képes lenne megállni, hogy egy hónapon át ne fogyasszon alkoholt? Ha igen, akkor az ön életében semmilyen vagy csak sokadrangú szerepet játszanak a szeszes italok. Sokak számára azonban komoly kihívást jelent „megúsz...

Hozzátette: a Száraz November kampány része az is, hogy ha valakinek nem sikerül végigcsinálnia, legalább foglalkozzon vele.

Dávid Ferenc azt mondta, az a jellemző, hogy akik teljesítik ezt a kihívást, sokkal kevésbé csúsznak vissza a napi alkoholfogyasztásba.

A szakember szerint fontos, hogy legyenek kormányzati programok, alkoholpolitika azért, hogy távol tartsa a fiatalokat az alkoholfogyasztástól, de ebben óriási a felelőssége a felnőtteknek, a családnak is, annak, hogy milyen példát mutatnak.

– MTI –