Kegyetlenül bántak a betegekkel

Lezárult a belső vizsgálat a kiskunhalasi pszichiátrián

Nem talált bizonyítékokat a két ápolónő állításaira a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának belső vizsgálata – tudta meg a Független Hírügynökség. A vizsgálati anyag szerint az intézet dolgozói tagadják, hogy a zárt osztályon bántották volna a betegeket. A két ápolónő ezzel szemben azt mondja: a zárt osztályon több kollégájuk verte, megalázta a betegeket, egyeseket szexuális játékokra kényszerítettek. Az ügyben a rendőrség is nyomoz, szigorú ügyészi felügyelet mellett.

Az ügyet nyilvánosságra hozó két ápolónőt kedden hallgatták ki a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon tanúként, de a tanúvallomások tartalmáról többet nem árulhatnak el a nyomozás érdekei miatt – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A nyomozás szigorú ügyészi felügyelet mellett tart.

Téglás Péter kiskunhalasi vezető ügyész a Független Hírügynökségnek kedden elmondta: a belső vizsgálati jelentést a nyomozásban a többi, az ügyhöz kapcsolódó dokumentummal együtt hivatalosan lefoglalják. Ezek bekerülnek a bizonyítékok közé és a súlyuknak megfelelően értékelik majd az eljárásban.

Az eset kirobbanása óta több ápolót áthelyeztek másik osztályra és a zárt osztályon biztonsági kamerákat szereltek fel a kiskunhalasi pszichiátriai otthonban. A Független Hírügynökség az esettel kapcsolatban többször kereste az intézmény igazgatóját, aki korábban azt ígérte: a belső vizsgálat lezárása után nyilatkozik, de munkatársai szerint most szabadságon van.