Kegyeleti emlékparkot hoznak létre Hajdúsámsonban

Kegyeleti emlékparkot avatnak Hajdúsámsonban november 1-jén. Szakemberek közreműködésével exhumálták a hajdúsámsoni református temetőben lévő sírokat.

A belvárosban fekvő több mint négy hektáros temetőt 1982-ben zárták be. Törvényi szabályozás szerint azonban a helyet funkciója szerint tovább kell használni, vagy fel kell számolni. A sámsoni presbiterek ezért úgy döntöttek, megszüntetik a régi temetőt. A földterület egy részét értékesítik, míg a másik részen kegyeleti emlékparkot hoznak létre, ahová az exhumált földi maradványokat a nyáron véglegesen eltemették.

 

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök hirdet igét

 

November 1-jén, hétfőn délután 16 órától Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök hirdet igét, majd Szabadi Árpád hajdúvidéki esperes avatja fel az emlékművet. A temető felszámolásáról Lovász Krisztián helyi lelkipásztortól hallhatnak. A földbirtokos Budaházy családról, akik a temetőt a 19. század második felében a református gyülekezetnek ajándékozták Tóthné Szathmáry Irén családtag emlékezik meg. Az emlékpark kialakítását saját erőből valósította meg a Hajdúsámsoni Református Egyházközség.