Kedvező betakarító idő volt

Két hideghullám volt
Két hideghullám volt - © Grafika: ÉKN
Hajdú-Bihar – Két hideghullám törte csak meg az október hónapban elvárhatónál jóval melegebb időt.

Az idei október sem a bőséges csapadékáról marad emlékezetes Kelet-Magyarország térségében, a hónap során tovább fokozódott a még a nyár derekán elkezdődött, sokfelé igen súlyossá vált aszályhelyzet.

Kedvezett a betakarításnak

Két jelentősebb hideghullámot leszámítva bőven az évszakra jellemző felett alakult a hőmérséklet októberben, s a kellemes nyárutói időben optimálisak voltak a betakarítás meteorológiai feltételei. A hónap középhőmérséklete mintegy 3°C-kal haladta meg a sokévi átlagot, általában +20 fok feletti napi csúcsértékekkel. A hónap ugyan hűvösebb napokkal indult, majd beköszöntött és egészen a második dekád végéig kitartott az „indián nyár”, nem egy helyen 25 fokos délutáni értékekkel. Hajdú-Biharban 5-10 ilyen, úgynevezett nyári nap fordult elő. A nemzeti ünnep tájékán több hullámban érkezett hideg levegő, amely átmenetileg 10°C köré vetette vissza a napi maximumokat, hajnalonként pedig ismét előfordultak fagypont alatti hőmérsékletek.

A hónap utolsó napjaira visszaállt a kellemes, enyhe idő: újból 20 fok fölé kúszott a hőmérők higanyszála, s ahogyan a hónap nagy részében, ekkor is sokat sütött a nap. A havi napfénytartam bő negyedével haladta meg a sokéves átlagot, ami rendkívül kedvező volt a kései gyümölcsök, zöldségfélék minősége szempontjából. A kukorica, cukorrépa, burgonya jó minőségben történő betakarításának is kedvezett a száraz és csendes, napos idő, ugyanakkor a talaj sokfelé száradt keményre, mely a talajmunkákat nagymértékben megnehezítette. Az őszi kalászosok és a repce kelése, kezdeti fejlődése nedvesség hiányában elhúzódott, vontatottá vált, ahol öntözésre nem volt lehetőség, hetekig ki sem keltek az elvetett magok.

Talajaink vízkészlete talajszerkezettől függetlenül kritikusan alacsony szintre süllyedt a hónap végére, ezen a kevéske októberi csapadék nem sokat segített. A havi összeg Hajdú Biharban 10-15 milliméter között alakult, délen ennél valamivel kevesebb, északon több hullott. Ez a sokéves átlagnak mindössze körülbelül 25 százalékát teszi ki, így tovább nőtt a talaj vízhiánya, a hónap végére 150-170 milliméteres értékig.

– Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –