Kedvezmények a bevallásban

Debrecen – A jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezményt az adózónak vissza kell fizetni.

Aki tavaly év közben nem nyilatkozott arról, hogy milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadója, illetve az adóalapja, nem késett le semmiről. Az elmaradt lépés a május 20-ig beadandó szja-bevallásban pótolható.

Első házasok

Az első házasok kedvezménye 2015. január 1-jétől igényelhető és annak a párnak jár, amelyik 2014. december 31-e után kötött házasságot. A kedvezmény megosztható, mértéke – legfeljebb 24 hónapig – az adóalapra vetítve 31 ezer 250 forint, azaz házaspáronként havi ötezer forinttal több marad a családi kasszában. A 24 hónapon belül a kedvezmény abban a hónapban már nem jár, amikor magzatra vagy gyermekre tekintettel először érvényesíthetnek családi kedvezményt a szülők. A házasságkötés előtti családi kedvezményre jogosító gyermek, magzat az első házasok kedvezményét nem befolyásolja. A családi kedvezményt azok vehetik igénybe, akik családi pótlékra jogosultak. Ezt a várandós kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is érvényesítheti.

Visszafizetendő

Ha valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy annak egy részét, a többletet vissza kell fizetni. A családi kedvezmény igénybe vehető egyedül, közösen, illetve a bevallásban megosztható az egy háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastárssal, élettárssal. 2015-re 5 ezer 250 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban, illetve fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

HBN0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés