Kedvezmények a bevallásban

Debrecen – A jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezményt az adózónak vissza kell fizetni.

Aki tavaly év közben nem nyilatkozott arról, hogy milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadója, illetve az adóalapja, nem késett le semmiről. Az elmaradt lépés a május 20-ig beadandó szja-bevallásban pótolható.

Első házasok

Az első házasok kedvezménye 2015. január 1-jétől igényelhető és annak a párnak jár, amelyik 2014. december 31-e után kötött házasságot. A kedvezmény megosztható, mértéke – legfeljebb 24 hónapig – az adóalapra vetítve 31 ezer 250 forint, azaz házaspáronként havi ötezer forinttal több marad a családi kasszában. A 24 hónapon belül a kedvezmény abban a hónapban már nem jár, amikor magzatra vagy gyermekre tekintettel először érvényesíthetnek családi kedvezményt a szülők. A házasságkötés előtti családi kedvezményre jogosító gyermek, magzat az első házasok kedvezményét nem befolyásolja. A családi kedvezményt azok vehetik igénybe, akik családi pótlékra jogosultak. Ezt a várandós kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is érvényesítheti.

Visszafizetendő

Ha valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy annak egy részét, a többletet vissza kell fizetni. A családi kedvezmény igénybe vehető egyedül, közösen, illetve a bevallásban megosztható az egy háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastárssal, élettárssal. 2015-re 5 ezer 250 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban, illetve fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

HBN