Kedves Művész Úr, drága „tréfásgyuri”!

Tréfás György
Tréfás György - © Fotó: Matey István
Emlékszel, tavaly egy szomorú eseményen – Kóti Árpád temetésén – találkoztunk, ahol te is búcsúztattad Árpád barátodat. Majd a temetési menetben egymás mellé kerültünk, természetesen te a feleségeddel, Katival voltál, aki nélkül nem mentél soha sehová. Néhány szót váltottunk, majd hirtelen eszembe villant: interjút készítek veled! Kenyeres Ilona írása.


Mert te igazán megérdemled, hogy a fiatalabb korosztály is megtudja, ki az a Tréfás György, a csodálatos hangú operaénekes. Az idősebbek emlékezetében a mai napig úgy élsz, ahogyan délceg termeteddel, senki máséhoz nem hasonlítható sztentori basszus hangoddal uraltad az opera színpadát Sarastro, Koncsak kán, vagy éppen Fülöp király szerepében, nem beszélve kedvencedről, a Kékszakállú hercegről. Amikor éppen nem játszottál, nemegyszer bevittél engem az előadásokra, az Igor hercegre többször is, mert tudtad, a Trubadúr és az Aida mellett azt szerettem leginkább az akkori repertoárból. Nem voltál irigy mások sikereire, de így utólag is bevallva, nekem mindig a te alakításaid tetszettek a legjobban. Jelenség voltál. És nem csupán a közönség rajongott érted, a kollégáid szeretetét és bizalmát is élvezted.

A tavalyi interjú után az olvasók elhalmozták örömteli köszönő levelekkel a szerkesztőséget, hogy végre, ismét hallhattak rólad, téged pedig lépten-nyomon megállítottak az utcán és a lakásodhoz közeli kispiacon napok, sőt hetek, hónapok múltán is. Ismeretlenek mentek oda hozzád gratulálni, s az egészségi állapotod iránt érdeklődni, te pedig boldogan válaszoltál a rajongóknak. Ismét átélted a már-már elfelejtett siker örömét akkoriban. S bár igen sok elismerést és díjat kaptál csodás pályafutásod ideje alatt, azt az egyet, amit talán a szíved mélyén még szerettél volna magadénak tudni, ám érthetetlen módon soha nem ismert el vele a hivatalos fórum: a te Kossuth-díjadat a közönségedtől kaptad! Hidd el nekem, nagyon sokan szeretünk, és emlékszünk rád most is, és ez így lesz még nagyon-nagyon sokáig. Isten veled, Kékszakállú herceg!

– Kenyeres Ilona –


Tréfás Györgytől július 19-én, kedden 11 órakor vesznek végső búcsút a Debreceni Köztemető 2. sz. ravatalozó termében.


„Itt valaha nagyon nagy színházi élet volt – ezt sajnos ma nem tapasztalom”

Debrecen – Bár már nem lép színpadra, egykori közönsége a mai napig rajong a 83. évét nemrég betöltött Tréfás György operaénekesért. Interjú.

hirdetés