Kedves kikötő, aranyos koala

Kedves kikötő, aranyos koala
© Fotó: Ésik Sándor
Sydney – Sydney kisebb-nagyobb szigetek, félszigetek, öblök, fjordszerű csatornák szövevényes hálózata.

Miért is nincs a mi városunk „régi pártháza” tetején kilátó? A világ metropoliszaiban Párizstól Aucklandig utólag és drága pénzen emeltek tornyokat, nekünk pedig már itt van az alap, egészen a tetejéig.

A turista tekintetét megragadja, őt magát meg vonzza a torony. Nincs ez másként a távoli Sydneyben sem. Magam is addig kerestem a belvárosban az égi tűt – bocsánat, ez a seattle-i torony neve – szóval az égi tűt, amíg meg nem találtam az alját. Befektetésnek sem rossz az amúgy nem olcsó jegy, mert odafentről az egész várost bejárhatja a tekintet. A lift rakétaként indult el velem, és még néhány távolról ideszakadt idegennel. Útközben átfuthattam a kis szórólapot, amely felsorolta mindazokat a műszaki megoldásokat, amelyekkel a tervezők a világon egyedül itt brillíroztak. A hatásuk alá is kerülhettem volna, ha odafenn nem tárul elém a lenyűgöző körpanoráma.

Lenyűgöző táj

Bocsássatok meg, kedves tervezők, de semmi sem maradt meg az agyamban az építészeti bravúrokból. Annál több a látványból.

Alant egysínű villamos visz körbe a belvároson, és annak az ablakából már láttam a Darling Harbourt, azaz a Kedves Kikötőt. Rejtve maradt viszont előttem a mögötte magasodó impozáns híd. És itt sejlett fel, hogy Sydney valójában kisebb-nagyobb szigetek, félszigetek, öblök, fjordszerű csatornák szövevényes hálózata.

Fotó: Ésik SÁndor Fotó: Ésik SÁndor ©

Mennyi bámuló ember… a tekintetek az ablaküvegen át a tájra merednek. Fényképezőgépek céloznak, egy kattintás Darling Harbour… aztán mindenki lép kettőt, hármat. Következik a vitorlaszárnyú Operaház. Forgás… Akinek teleobjektívje is van, cserél. Cél a Taronga állatkert, az öböl túlsó oldalán. A sziesztázó aranyos koalákért persze oda kell menni, innen csak a házuk látható jó távcsővel.

Amikor a négyes út felüljárójának tetejéről megpillantom a „toronyházat”, gyakran arra gondolok, milyen jó volna körbesétálni a tetején. Leltározni mindazt felülről, aminek a tövében nap mint nap elmegyek.

ÉKN

 

Címkék: , ,hirdetés