Helyi közélet

2008.06.15. 08:00

Nyaralás repülővel, busszal, autóval

<p>Debrecen – Egyre többen pihennek nyáron belföldön – derült ki a Magyar Turizmus Zrt. minapi tájékoztatójából, s az utazási irodák egy része megerősítette ezt az észrevételt.</p>

Mindemellett a körutazások iránt is élénkülő érdeklődés mutatkozik.
A debreceni repülős utak a legkeresettebbek, ezek közül is leginkább Törökország és Bulgária – tudtuk meg Mucsi Krisztinától, a Red Treff cégvezetőjétől. Elsősorban a családi elhelyezések és az all inclusive ellátást nyújtó hotelek kedveltek – tette hozzá.

Tapasztalataik szerint ugyanakkor sokkal többen vágnak neki saját autóval az útnak, mint a korábbi években; az egyéni utazók többnyire Olasz-, Horvát-, Franciaországot vagy Bulgáriát választják nyaralásuk helyszínéül. Őszig csaknem beteltek a körutazások – sok helyet már az év elején lefoglaltak –, Svájc, Spanyol- és Franciaország vidékeit felfedezendő.

Mint Mucsi Krisztina elmondta, érezhető az a tendencia, hogy sokan belföldön pihennek; vannak, akik fő nyaralásként, mások ráadásként választanak hazai üdülést. Az e tervekkel betérők számára gyakran a közelség vagy a termálvíz megléte a legfontosabb szempont, sokan wellness-szállodába vágynak, s a Balaton ugyan nem az első számú cél, de még mindig népszerű. A nagy sportesemények – mint idén a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia – befolyásolják a keresletet – tette hozzá.

Az autóbuszos görögországi utakat viszik leginkább a Grand Tours kínálatából, és az apartmanos elhelyezés önellátással a legkedveltebb – mondta Nagy Sándorné ügyvezető. Csökkent az utazási kedv, habár az útra kelők száma összességében nem kevesebb, viszont a középkategóriás, 100-150 ezer forintos repülős utakat kevésbé kérik – tapasztalták. A tanév végén jellemzően a családok indulnak útnak, az idősebbek általában jobban kedvelik az elő- és utószezont. Ekkor olcsóbb a nyaralás, és a meleg is elviselhetőbb. A hazai üdüléseket az esetek többségében nem az utazási irodán keresztül foglalják, az internet e területen is tért hódított – fejtette ki Nagy Sándorné. Azok, akik mégis betérnek az irodába, jobbára vízpart mellett, legalább félpanziós ellátással kívánnak belföldön nyaralni. Egy bizonyos réteg a wellness-szállókat keresi, vagy pedig gyógyfürdőben regenerálódnának.

A Car-Tour elsősorban belföldi utakra specializálódott, s tapasztalataik szerint élénkült az érdeklődés a hazai nyaralások iránt – tudtuk meg Kormosné Szűcs Andrea irodavezetőtől. A Balaton minden mennyiségben kelendő, egyes szálláshelyek a főszezonra – júliusra és augusztusra – már megteltek. A sok gyerekkedvezmény vonzóvá teszi a családoknak a magyar tengert. A térségünkből utazók közül még a Mátrát, a Bükköt, a Dunakanyart, illetve Sopront választják sokan. Nyáron kissé visszaszorul a wellness-szolgáltatások iránti kereslet, az idősebbek körében a gyógyüdülés azonban egész évben kedvelt. Egyre nagyobb az igény a körutazásokra, Prága és Olaszország népszerű „terepei” ezen utaknak, de a skandináv országok is mind jobban előtérbe kerülnek.

Kapcsolódó anyagok:

  • Védőoltások nyaralás előtt
  • Érdemes ellenőrizni az utazási iroda engedélyét
  • Pasis nyaralás
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában