Kedden tárgyalják a „hollókamuzó” Ágoston ügyét

Ágoston Tibor, jobbikos önkormányzati képviselő.
Ágoston Tibor, jobbikos önkormányzati képviselő. - © Fotó: HBN
Debrecen – A felvételek tanúsága szerint a képviselő a holokausztot „hollókamuként”, majd „holokasztként” emlegette.

Kedden tárgyalja a Debreceni Járásbíróság Ágoston Tibor, jobbikos önkormányzati képviselő ügyét, aki a vád szerint „szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben” beszélt a holokausztról tavaly január 12-én, amikor a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett a párt debreceni alapszervezete Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. Az önkormányzati képviselővel szemben a nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett miatt emeltek vádat.

A rendezvényt 22 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 ember vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény az ügyészség álláspontja szerint nagy nyilvánosság előtt zajlott.

Ágoston Tibor beszédében elmondta: „Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – idézi a vádirat.

Az ügyészség szerint a képviselő ezzel jelentéktelen színben tüntette fel a második világháború alatt, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtást, a holokausztról nagy nyilvánosság előtt „lekicsinylően és gúnyos szóvicc” formájában tett említést. A bíróság kedden akár ítéletet is hozhat.

HBN


Vádjavaslat a „holokamuzás” miatt
Debrecen – Ágoston Tibor a doni áttörés évfordulóján elmondott beszédében „szándékosan tévesztett szót”.


Feljelentették a Jobbik debreceni frakcióvezetőjét a holokausztra tett kijelentései miatt
Megérkezett a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségre a Debreceni Zsidó Hitközség elnökének feljelentése a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetőjének január 12-én Debrecenben, a “doni megemlékezésen” elhangzott, “holokausztra utaló” kijelentése miatt – közölte Jónáné Pocsai Edit megyei főügyész.


„Holokamu” után büntetőeljárás
Debrecen – Megérkezett a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségre a Debreceni Zsidó Hitközség elnökének feljelentése Ágoston Tibor (Jobbik) debreceni önkormányzati képviselő holokausztra utaló kijelentése miatt.


Kósa Lajos elhatárolódik
„Tiszteletben tartva az emberi méltóság és élet értékét, elhatárolódunk minden olyan kijelentéstől, amely kétségbe vonja a Holokauszt tényét, annak embertelenségét, és megkísérli történelmi súlyát, az azért vállalt felelősséget csökkenteni!”


Debreceni Zsidó Hitközség: felháborítóak Ágoston Tibor szavai
A Debreceni Zsidó Hitközség tiltakozik Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselő szerdai kijelentései ellen.


Feljelentették Ágostont
Debrecen – A Debreceni Zsidó Hitközség felháborodva értesült Ágoston Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviseletében és a Debreceni Közgyűlés képviselőjének február 12-én, a doni katasztrófa 71. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen elhangzott beszédéről. Ágoston bírálta a „Magyar Holokauszt – 2014. Emlékbizottság” emlékprogramját és gúnyos hangnemben „holokamu”-ként hivatkozott rá – közölte Horovitz Tamás elnök.


DK: a legfőbb ügyész állítsa bíróság elé a holokauszt-tagadó jobbikos politikust!
A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy állítsa bíróság elé holokauszt-tagadó jobbikos képviselőjelöltet.