Kecskére káposztát?

Miközben az önkormányzatok (legalábbis a városiak), a pedagógus szakszervezetek és a civil mozgalmak is azt követelik a kormánytól, hogy az önkormányzatoknak adja vissza az iskolák fenntartásának a feladatát, a kabinet szerint felelőtlenség lenne ismét a kecskére bízni a káposztát. Petneházi Attila írása.

Abban egyetértenek mindkét oldal prominensei, hogy a jelenlegi hibrid rendszer (amikor az iskola fenntartója állam, a működtetője viszont az önkormányzat) megbukott, a szereposztással kapcsolatban azonban egy fontos kérdés továbbra is tisztázatlan maradt; ki a kecske és övé-e a káposzta?

Az önkormányzatok ugyanúgy „csípőből” utasítják vissza az őket ért afféle vádakat, hogy anno hatalmas adóssághegynek kormányozták a közoktatás hajóját, mint ahogy a másik oldal tárgyalás nélkül söpri le az asztalról az iskola-fenntartói jog mielőbbi visszaadására irányuló kérésüket. Süketek párbeszéde zajlik, ahol egymás meghallgatásának, az értelmes gondolatnak, a konstruktív párbeszédnek egyre kevésbé van tere. Pedig például a hátrányos helyzetű kistelepüléseken az állami szerepvállalás a minőség garanciájaként igenis indokolt lehet, mint ahogy meggyőződésem szerint súlyos hiba volt elvenni az iskolafenntartás jogát azoktól az önkormányzatoktól, amelyek magas színvonalon látták el ezt a feladatot.

– Petneházi Attila –