ikrek

2020.04.21. 14:30

Csikóáldás Hajdúszoboszlón

A kitartó munka eredményeként megszülettek az első csikók a Szigeti családnál.

Fotó: Aranyos-Kiss Klára

A Porszem Lovas Egyesület versenyzője, Szigeti Eliza két évvel ezelőtt bizalmat szavazott egy fiatal, hatalmas termetű, kiváló származású és képességű oldenburgi ménnek. Magához vette, tanította és a jó szándékú óriással elkezdett versenyezni, sőt, mert nagyot álmodni, és elvitte ménvizsgára.

Ezen a ponton már Eliza apukája, Szigeti Nándor lótenyésztő is bekapcsolódott a munkába. Sokat segített lányának a férfias feladatok ellátásában. A Szigeti család tehát igazi tenyésztő lett, és a kitartó munka eredményeként idén tavasszal megszülettek az első csikók! – tudattal lapunkkal Aranyos-Kiss Klára.

Rögtön kettő, ami nagyon ritka és kockázatos a lovas világban. Persze sem a kanca tulajdonosa, Szőllősi Rudolf, sem a Szigeti család nem így tervezte, de még az állatorvos sem, az ultrahang elől azonban olyan ügyesen bújt el az ikrek egyike, hogy teljesen takarásban volt, így nem lehetett észrevenni.

Hamar világra jöttek

Belissima, a hétéves oldenburgi kanca remek mama. Szuperül viselte és viseli a pocaklakók dupla mozgását. Az ellés volt a legizgalmasabb pont, de minden simán ment. A Szigeti család a kritikus időben éjjel-nappal kamerán keresztül figyelte a kismama minden mozdulatát, és amikor kellett szinte egyből ott volt. Hihetetlen gyorsan pörögtek az események. Hajnal háromkor még semmi nem volt, fél négykor pedig már megindult az ellés. A kicsik, Colin és Colibri nagyon erősek.

A március 17-én született csikók élvezik a tavaszi napsugarat, sokat szaladgálnak, mint az április elején született testvérük, akinek szintén Contact du Rouet az apukája. A sikeres fedezőméntől idén még három pocaklakót várnak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában