Kazit ott fúrta edzőpartnere, ahol csak tudta, de csattanós választ adott rá

Kazi Tamás érzi magában az erőt az olimpiai szinthez
Kazi Tamás érzi magában az erőt az olimpiai szinthez - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Kazi Tamás az Európa-bajnoki szintet már teljesítette, következő cél a riói kvóta.

Hazánk legjobb középtávfutója nem titkolt céllal vágott neki az idei évnek: 1500 méteres síkfutásban olimpikon akar lenni Rio de Janeiróban. A Debreceni Sportcentrum kiválósága K. Szabó Gábor irányításával új edzésmódszerrel vágott neki az alapozásnak, s a szezon eleji eredmények azt mutatják, eredményes volt a váltás.

Nem segítette, gátolta

– Az alapozás során a mennyiségben volt a legfőbb változás. Az edzésprogramomat K. Szabó Gábor a versenyzői és edzői tapasztalatai alapján állította össze, természetesen rám szabva. A tréner nem arra volt kíváncsi, miben vagyok jó, hiszen azt tudjuk, sokkal inkább a hiányosságaim fejlesztésére mentünk rá. Éppen ezért például a keringésemet kellett minél magasabb szintre emelni, s erre a munkára szerencsére a szervezetem jól reagált – ismertette a részleteket a kiváló középtávfutó, aki elárulta, volt egy olyan probléma a felkészülése során, ami igencsak kihozta a sodrából, s ennek hangot is adott a Facebook-oldalán.– A minél jobb eredmények elérése érdekében a Sportcentrum szerződtetett egy kenyai futót, akinek az volt a feladata, hogy az edzéseimet, versenyzésemet segítse. Eleinte jól mentek a dolgok, de jöttek a versenyek, ahol nekem produkálnom kellett, ám nemhogy segített volna, sokkal inkább gátolt a futásban. Többször is egyeztettünk vele, hogy mit kellene csinálnia, ám ő rendre szabotálta a viadalokat. Volt olyan eset, hogy úgynevezett nyúlként kellett volna felvezetnie, ám nagyon lassú tempót diktált, utólag fáradtságra hivatkozva. Akkor bújt ki a szög a zsákból, amikor röviddel utána elment egy németországi versenyre, ahol remekelt. A történet vége az lett, hogy a klub megköszönte a munkáját. Túltettem magam a történteken, s csak arra koncentráltam, hogy kihozzam magamból azt, ami bennem van – fogalmazott Kazi Tamás.


kazi2

Fotó: Derencsényi István


Érzi magában az erőt

A bizonyítás jól sikerült, hiszen a Miskolcon megrendezett MEFOB-on 1500 méteren Európa-bajnoki szintidőt futott a DSC-SI sportolója, így résztvevője lesz a július 6-án Amszterdamban megrendezendő kontinensviadalnak. – Nagyon jól sikerült a verseny, hiszen annak ellenére, hogy fáradtan indultam, 30 fokban olyan időt futottam – ami egyébként új egyéni csúcsom –, amit 20 éve magyar versenyző nem ért el. Bár nem ez volt az ideális, A-tervünk, mert szerettük volna, ha az Eb-szint az első erőpróbán teljesítem, de úgy érzem, most már karnyújtásnyira vagyok az olimpiai szinttől. Mondom ezt annak ellenére, hogy a riói kvótához 3,36 percet kell futni, azaz három másodpercet kell javítanom. Ez elképesztő nagy eredmény lenne, közel van az országos csúcshoz. Óriási fegyverténynek számítana, ha kiharcolnám a jogot az olimpiai indulásra, de érzem magamban az erőt hozzá – mondta határozottan Kazi, aki elárulta, az Európa-bajnokság előtt még rajthoz áll Lisszabonban és Bilbaóban is.

HBN-BN


Újabb egyéni rekord

Kazi Tamás nem beszélt a levegőbe, erre a legjobb bizonyíték, hogy a hétvégén Debrecenben megrendezett Kelet Kupán ismét megjavította saját legjobb időeredményét 1500 méteren, az új rekord: 3:38,94.
Sporthírek