Kazánprogram: dupla haszon

Hajdú-Bihar – Negyvenhárom hajdú-bihari településen létesítenek a közeljövőben biomassza kazánokat, s teremtenek munkahelyeket a bio- és megújuló energiafelhasználási startmunka mintaprogram (ismertebb nevén Kazánprogram) keretében.

A „névcsere” nem véletlen, hisz a munkanélküliség enyhítését célzó program valójában csak az „elmaradott” települések rezsiköltségeinek visszafogásában tud segíteni hosszútávon. Ráadásul a 2012-1013-as fűtési szezonban sem látják már sok hasznát. Pedig a program indulását 2012 májusában jelentették be, pályázni őszig lehetett, az eredményhirdetésre azonban csak októberben, a támogatások folyósítására pedig decemberben került sor.

Teljes függetlenség

– A szükséges engedélyek és a kazán beszerzése, beszerlése után, reményeink szerint január végére már biomasszával tudjuk fűteni az orvosi rendelőnket és a könyvtárunkat – mondta lapunknak Barabás Károlyné, Magyarhomorog polgármestere. A településen már csak ez a két közintézmény „függött” a szolgáltatóktól. – A mostani programban négy közfoglalkoztatottat alkalmazunk 2013 decemberéig, akik jelenleg a meglévő kazánoknál segítenek, de szezonon kívül például a téli tüzelőnek valót is ők gyűjtik, aprítékolják majd – tudtuk meg. A bihari település a két kazánra és a foglalkoztatásra 9 millió forintot kapott.

Saját erőből

Szerep Sárrétudvarival összefogásban aprítékolóra is pályázott, de annak eredményéről eddig nem kapott értesítést Győri Balázs. – Két kazánt szerettünk volna, az egyikre megkaptuk a pénzt, így az óvodát biztosan fel tudjuk szerelni, bízunk benne, hogy az idősek napközijére is jut támogatás – mondta a településvezető, hozzátéve: nagy segítség, hogy a jövőben saját erőből meg tudják oldani a fűtést, s még két munkahelyet is teremtenek ezzel.

Hogy milyen épületet szerelhetnek fel biomassza-kazánnal? Lényegében bármilyet, egy kitétel van: kizárólag önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan legyen. Balmazújvárosban például két fő foglalkoztatására, s a sportpályán található létesítmény fűtésére fordítják majd a programban nyert 8,8 millió forintot.

A közfoglalkoztatottak havonta segédmunkásként 71 ezer 800, szakképzettként 92 ezer forint bruttó bérre jogosultak egy éven át.

HBN-FÁ