Kazahsztáni partnerekkel kutat és fejleszt az egyetem

Szeptemberben már hallgatók és oktatók is érkezhetnek az kazahsztáni egyetemről a debreceni intézménybe
Szeptemberben már hallgatók és oktatók is érkezhetnek az kazahsztáni egyetemről a debreceni intézménybe - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Funkcionális élelmiszerek fejlesztésében és mezőgazdasági kutatásokban működne együtt az Almati Technológiai Egyetem és a Debreceni Egyetem.

Szeptemberben már hallgatók és oktatók is érkezhetnek az kazahsztáni egyetemről a debreceni intézménybe – erről állapodott meg Szilvássy Zoltán rektor és Kizatova Maigul, az Almati Technológiai Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese július 4-én, pénteken a Debreceni Egyetemen.

Bár a két intézmény vezetőinek ez volt ez első személyes találkozója, máris sok volt a közös pont. Szilvássy Zoltán szerint leginkább funkcionális élelmiszerek fejlesztésében és mezőgazdasági kutatások terén lehet eredményes a két intézmény együttműködése. A közös munkát segíti, hogy a két kormány közötti szerződés alapján 45 kazahsztáni hallgatónak biztosítanak állami ösztöndíjat a hazai felsőoktatásban.

– Ha államilag finanszírozott lehetőség van rá, akkor magától értetendő a hallgatók cseréje, ugyanakkor a közös stratégiai célok révén, itt nem csak oktatási, hanem kutatás-fejlesztési együttműködésről is tárgyalunk. A tejtermékek és gabonafélék kapcsán a kazahsztáni delegáció rendelkezésére bocsátunk egy kutatási listát, hogy megvizsgáljuk, melyek azok a területek, ahol közös projekteket indíthatunk – magyarázta Szilvássy Zoltán.

A mindössze 57 éves Almati Technológiai Egyetem Kazahsztán negyedik legjobb technológiai felsőoktatási intézménye tízezer hallgatóval. A kiemelt kutatási területek közé tartozik a gyógyító és egészségmegőrző hatású tej- és húsipari termékek fejlesztése – többek között a kanca- és a tevetej kedvező élettani hatását is vizsgálják –, a gabonafélék minőségének megőrzésével foglalkozó kutatás, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztés. Az Almati Egyetem rektorhelyettese szerint a sok közös pont megfelelő alap a további együttműködéshez.

– A hasonló kutatási és fejlesztési területek miatt jó stratégiai partnerünk lehet a Debreceni Egyetem. Úgy érezzük, hogy sokat tanulhatunk az intézménytől. Vannak olyan hallgatóink, akik felkészültek rá, hogy Debrecenben folytassák élelmiszeripari tanulmányaikat, illetve mi is várjuk a magyar diákokat és oktatókat egyaránt – mondta el Kizatova Maigul.

unideb.hu