Kazahsztán áttér a latin ábécé alkalmazására

Kazahsztán áttér a latin ábécé alkalmazására
© Illusztráció: Pixabay
Kazahsztán – Nazarbajev tavalyi elnöki rendeletére Kazahsztánban az idén kezdetét veszi a latin betűs írásmód bevezetése az eddig használt cirill ábécé helyett.

Nurszultan Nazarbajev utasítása alapján a latin ábécét fokozatosan fogják bevezetni a volt szovjet köztársaságban. Az átállásnak 2025-ig kell megtörténnie.

Kazahsztánban 1920-ig az arab írásmódot alkalmazták. Ezután áttértek a latin betűkre. 1940-től azonban Moszkva utasítására egységesen a cirill ábécét vezették be a közép-ázsiai szovjetköztársaságban. A jelenlegi, cirill alapú kazah ábécé 42 betűből áll.

Nazarbajev a múlt év októberében hozott rendeletet a latin betűk alkalmazására. Az első változat azonban nem nyerte el a kazahok tetszését, mert aposztrófokat és számukra értelmezhetetlen ékezeteket tartalmazott, melyek gyakorlati használata nehézségekbe ütközött.

A 2025-ig fokozatosan bevezetendő új ábécé 32 latin betűből áll majd. A köztes időszakban a cirill és a latin ábécé párhuzamosan lesz érvényben. A tervek szerint 2021 és 2023 között kezdik meg a latin betűs okmányok kiadását.

Nurszultan Nazarbajev hangsúlyozta, hogy a kazah nyelv új írásmódja semmilyen körülmények között nem érinti az országban élő oroszajkúak jogait, az orosz nyelvet, sem más népek anyanyelvét – írja a RIA Novosztyi.

– Palkó István –

Címkék: , ,