Katonákat próbált elgázolni egy palesztin merénylő Ciszjordániában, agyonlőtték

Jeruzsálem- Izraeli katonák közé próbált hajtani autójával egy palesztin támadó pénteken egy ciszjordániai palesztin településnél, de észrevették szándékát és lelőtték – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A 22 éves palesztin támadó a Szilvád palesztin településre, zavargásokhoz kivezényelt tartalékos katonákat próbálta elgázolni, a katonák ekkor rálőttek a sofőrre, aki a helyszínen belehalt sebesülésébe.

Pénteken már másodjára támadtak palesztin fiatalok izraeli katonákra. A reggeli órákban a jeruzsálemi óváros Damaszkuszi Kapujánál egy húsz éves palesztin fiatal késével megsebesített két katonai rendőrt, majd az ott szolgáló biztonságiak agyonlőtték.

Az október óta szinte mindennapossá vált merényletek sorában előzőleg csütörtök este egy Rámalláh közeli élelmiszer-áruházban támadt késével két 14 éves palesztin izraeliekre. Egy szabadságon lévő, 21 éves izraeli katonát halálra késeltek, egy 31 éves másik áldozatot pedig megsebesítettek a palesztin fiatalok. A merénylőkre a helyszínen egy fegyveres civil rálőtt, súlyos sebesülésekkel egy jeruzsálemi kórházba vitték őket.

Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek ellen irányuló késes és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt: az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Az izraeli hatóságok ezt cáfolják. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

– MTI –