Katasztrófavédelmi gyakorlat a debreceni erőműben

Debrecen – Május 28-án a délelőtti órákban előre eltervezett, megyei katasztrófavédelmi gyakorlatot tart Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Veolia Energia Magyarország Zrt. debreceni erőművében. A gyakorlat idején az erőmű működése zavartalan lesz, nem akadályozza a lakosság távhőellátását.

A katasztrófavédelem egy katasztrófa-felszámolási, együttműködési és kritikus infrastruktúra védelmi gyakorlatot dolgozott ki, amelynek megvalósításában kérte a debreceni erőmű közreműködését. . A gyakorlatra a megye 5 városából érkeznek tűzoltók.

Az erőmű vezetősége szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nem valódi balesetről van szó, hanem egy, a havária események hatékony elhárítását célzó felkészítő akcióról.

A gyakorlat során a tűzoltóságnak egy, az erőműben bekövetkező szimulált katasztrófahelyzetet kell megoldania, ahol egy olajtartály károsodását imitálják a résztvevők. A tűzoltók személyi sérült kimentését gyakorolják, illetve az olajtartály kármentesítését imitálják. A valóságban ugyanakkor nem kell tartani az erőmű, illetve a távhőtermelés leállásától, az ellátás zavartalan lesz a gyakorlat teljes ideje alatt.

„Örömmel működünk együtt a tűzoltósággal a katasztrófavédelmi szimuláción, hiszen a gyakorlat segít megelőzni egy valós katasztrófahelyzet kialakulását, illetve felkészülést nyújt az esetleges havária események gyors és szakszerű kezeléséhez” – mondta el Gurszki László kelet-magyarországi regionális igazgatója.