Helyi közélet

2008.06.23. 10:15

Az „utazók hasmenéséről”

<p>Debrecen – Enyhe lefolyású esetei az elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlásával többnyire kezelhetők. Máskor anitbiotikumok „bevetésére” is szükség lehet.</p>

A fejlődő országokban, trópusi tájakon megtett nyaralás során nemcsak csodás emlékekkel, remek fényképekkel és emlékezetes ajándékokkal gazdagodhatunk, hanem sokszor a pihenést vagy a munkát is félbeszakító hasmenéssel, amit ezért gyakran az „utazók hasmenése” névvel is illetnek – olvasható a Tudományos Életmódtanácsok hírlevélben.
Megelőzésként természetesen bevethető a táplálkozásra, higiénére vonatkozó oktatás, a szükséges információk megosztása, amely elsősorban az utazók által elfogyasztott ételek és a víz útján terjedő gyomor- és bélrendszeri fertőzéseket segíthet kivédeni.
A hasmenés enyhe lefolyású esetei az elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlásával – például szűrt levesek, ásványvizek, gyümölcslevek illetve konyhasót és cukrot is tartalmazó, szájon át bevihető, rehidráló folyadék formájában – az esetek döntő többségében hatékonyan kezelhetők.

Súlyosabb esetekben a folyadék pótlásán túl antibiotikumok, illetve „hasfogó”, a belek mozgását csökkentő hatású gyógyszerek alkalmazására is szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában