Katalán válság – Belga államtitkár: Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont - © Fotó: politico.eu
Brüsszel – Belgium valószínűleg politikai menedékjogot adna Carles Puigdemont leváltott katalán elnöknek, ha kérelmezné – mondta Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap a VTM flamand közszolgálati televíziónak.

“A helyzetet, Madrid intézkedéseit látva, illetve azt, hogy börtönbüntetésekről beszélnek, kérdéses, hogy (Puigdemont) tisztességes tárgyalást kapna-e” – hangoztatta Francken, elismerve, hogy az ügy minden bizonnyal diplomáciai bonyodalmakat eredményezne Spanyolországgal.

Hozzátette, ha az eddigi katalán elnök megkapná a menedékjogot, akkor a spanyol hatóságok rendkívül nehezen érhetnék el a kiadatását, a belga jog ugyanis azt nem teszi lehetővé.

“Eddig nem érkezett semmilyen kérelem, de a dolgok gyorsan változnak. Meglátjuk majd, mi történik a következő órákban és napokban” – fogalmazott az államtitkár a tévéinterjúban.

A La Libre Belgique című helyi napilap szerint a flamand politikus kijelentése ellentétben áll Charles Michel belga kormányfő mérsékelt, a felek között párbeszédet sürgető álláspontjával.

Sajtóhírek szerint Carles Puigdemont néhány napja elképzelhetőnek nevezte, hogy szükség esetén menedékkérelmet nyújt be valamelyik európai ország nagykövetségén.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök péntek este jelentette be Puigdemont menesztését, valamint a katalán parlament feloszlatását és az új tartományi választások kiírását az után, hogy a barcelonai törvényhozás függetlenségi pártjai megszavazták az önálló Katalán Köztársaság létrehozását.

– MTI –


Budapest - Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője szerint kiélezett a helyzet Katalóniában, de nem látni annak nyomait, hogy erőszakhoz vezethetne. Szabó Barnabást az M1 aktuális csatornán vasárnap arról kérdezték, hogy demokratikus ellenállásra szólított fel Carles Pu...

Madrid - A spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy miniszterelnök péntek este feloszlatta az autonóm regionális kormányt. A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spany...

Megszavazták a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában. FRISSÍTÉS: A spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy...

Mariano Rajoy
Madrid - A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki december 21-én Katalóniában - jelentett be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya ülését követően péntek este Madridban. Mindez arra szolgál, hogy helyreálljon az ...