Kasztrálhatók a lengyel pedofilok

Kedden hatályba lépett az a lengyel törvény, amelyet még tavaly szeptemberben fogadtak el a képviselők, és amely engedélyezi az elítélt erőszakot elkövető pedofilok és a vérfertőző kapcsolatot létesítők vegyi kasztrációját.

A jogszabály szerint akiket 15 évesnél fiatalabb kiskorú vagy közeli családtag megerőszakolásáért elítélnek, azoknál a bíróság kényszerkezelést írhat elő a börtönbüntetésen felül. Mielőtt a döntést meghozná a testület, pszchiáterekkel, szexológusokkal és pszichológusokkal kell konzultálnia.

Az új törvény egyébként magasabb kiszabható börtönbüntetést ír elő a kiskorúak megrontásáért. Eddig egy gyermek megerőszakolásáért 12 évet szabhattak ki az elkövetőre, ezentúl már 15 évet is kaphat. Három év börtön jár annak, aki 15 évesnél fiatalabb gyereket csábít el az interneten.

A sok vitát kiváltó vegyi kasztrálás ötletét Donald Tusk kormányfő jelentette be még 2008-ban. A politikus azután állt elő a tervvel, hogy kiderült: egy férfi hat éven át tartotta fogva lányát, többször meg is erőszakolta. A 21 éves korában kiszabadult fiatalasszony két gyereket is szült saját apjának.

– Független Hírügynökség –