Helyi közélet

2016.12.13. 14:26

Olvasói levél: 1956 decemberében történt

Bagamér - <em>1956. december 11-én és 12-én a megye huszonöt településén kormányellenes tüntetések voltak. A november 4-e után letartóztatott forradalmárok szabadon bocsájtását, Kádár János és kormánya lemondását, Nagy Imrének a miniszterelnöki székbe visszahelyezését követelték. Tüntetés volt – többek között – Kokadon, Álmosdon és Bagamérban is</em>.

Bagamér - 1956. december 11-én és 12-én a megye huszonöt településén kormányellenes tüntetések voltak. A november 4-e után letartóztatott forradalmárok szabadon bocsájtását, Kádár János és kormánya lemondását, Nagy Imrének a miniszterelnöki székbe visszahelyezését követelték. Tüntetés volt – többek között – Kokadon, Álmosdon és Bagamérban is.

Visszaemlékezések szerint Álmosd irányából december 11-én a délutáni órákban nagyobb emberi tömegtől eredő zúgás, morajlás hallatszott. Lehettek vagy 150-200-an. Először a rendőrökkel találkoztak, akik azonban lefegyverzésüktől tartva visszavonultak a Báthori utcai rendőrőrsre.

A szervezők autóbusszal érkeztek, az utcán álldogálókat csatlakozásra hívták fel. A Bocskai utca közepén Szabó hadnagy, őrsparancsok vezetésével 10-12 katona dobtáras géppisztollyal és egy kerekes géppuskával felfegyverkezve feltartóztatta az autóbuszt. Közben megérkeztek a tüntetők is. Szabó hadnagy feloszlásra szólította fel a tüntetőket, ők azonban nem engedelmeskedtek. A katonák visszavonultak a Kossuth utca elején lévő őrsre. A tüntetők köztük néhány volt bagaméri kisgazda és a nemzeti színű zászlóval a kezében Sz. V. 12 éves tanuló, előnyomultak a Hősök kertjéig, menet közben az utcákon egyházi énekkel vegyesen a Himnuszt és a Szózatot énekelték. Be-bekiabáltak: „Szabad sajtó szabad nép, visszahozzuk Nagy Imrét!” A hősök szobra előtt Gál Gyula álmosdi görög katolikus pap elszavalta a Szózatot.

A november 26-án Debrecenben létrehozott karhatalmi egység két teherautónyi katonája a katolikus templom előtt találkozott a tüntetőkkel. A katonák riasztó lövéseket adtak le, mire a tömeg szétoszlott. Futott, ki merre látott. Többen még a cipőjüket is elhagyták. Másnap a Bocskai utca elején láttak elhagyott cipőket. A karhatalmisták Álmosdon is „tevékenykedtek”, tüntetőket szedtek össze és vertek meg.

- Ruszoly Barnabás, Bagamér -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában