Kaszás Attila-díj – Bemutatták a jelölteket

Mészáros Tibor
Mészáros Tibor - © Fotó: Derencsényi István
Budapest, 2015. május 26., kedd (MTI) – Kiss Marit, Kristán Attilát és Mészáros Tibort jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 29-én az országos színházi évadnyitón a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a jelölteket bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei évtől az Emberi Erőforrások Minisztériuma – egyik háttérintézményén, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-n (MANK) keresztül – átvállalta a Hegyvidéki Önkormányzattól a díjjal kapcsolatos szervezői feladatokat és a pénzügyi háttér biztosítását.

Azzal kapcsolatban, hogy az elismerést idén először az országos színházi évadnyitón adják át, az államtitkár hangsúlyozta: ezzel két nagyon szép kezdeményezés kapcsolódik össze. Mint az MTI-nek elmondta, elképzelése szerint a díjat a következő években is az országos színházi évadnyitón fogják átadni.

Tájékoztatása szerint a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerését és Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgáló díj 500 ezer forinttal jár.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a Mozaik Művészegyesülettel közösen, 2008-ban alapított díjról szólva felidézte, hogy olyan elismerést szerettek volna létrehozni, amelynek odaítélésébe a kormány nem szól bele, a színészek ítélik oda. “E tekintetben következetesek vagyunk, a mostani kormány sem szól bele ennek a díjnak az odaítélésébe” – jegyezte meg.

Kiemelte: ez már akkor sem volt tipikus önkormányzati feladat, az elmúlt négy évben – mióta a közönséget is bevonták a szavazási eljárásba – pedig különösen túlnőtt rajtuk, ez a szervezési munka már több, mint amit egy önkormányzat magára tud vállalni.

Mint megjegyezte, az idén nyolcadik alkalommal odaítélendő díj rangját már nem az alapítók, hanem a díjazottak névsora adja.

Vasvári Csaba, a Mozaik Művészegyesület alelnöke elmondta, hogy a magyar nyelvű színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták a díjra. Az idén 34 nevezés érkezett. A nomináltak a második szakaszban önmaguk közül, titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. “Ez jó lehetőség arra, hogy a szakmánk önbecsülése növekedjék, hogy ünnepeljük a szakmánkat” – fogalmazott.
Elmondta: a szavazási eljárás harmadik, utolsó fordulójába jutott jelöltek közül Kiss Mari a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Kristán Attila a Nemzeti Színház, Mészáros Tibor a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze.

Felidézte, hogy a díjat 2008-ban Szarvas József, 2009-ben Nemes Levente, 2010-ben Mátray László, 2011-ben Mucsi Zoltán, 2012-ben Bányai Kelemen Barna, 2013-ban Borovics Tamás, tavaly pedig Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház társulatának tagja vehette át.
Hóvári János, a MANK főigazgatója elmondta, hogy a közönség szavazatait június 1-jétől július végéig várják a www.kaszasattiladij.hu oldalon és telefonon.

Az idei díjátadónak otthont adó debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Ráckevei Anna kiemelte: a jubileumi, 150. évadukban emeli az ünnep fényét a díj átadása, és a társulat tagja Mészáros Tibor ezáltal is reflektorfénybe kerül. Mint kiemelte, a színész a társulat egyik motorja, méltán szavaztak rá kollégái.

– MTI –
hirdetés