Helyi gazdaság

2016.05.24. 17:21

Kamatdöntés - A kamatcsökkentési ciklus lezárására utal a monetáris tanács

Budapest - A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az alapkamat 0,9 százalékos szintjének tartós fenntartása irányába mutat - írta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

Budapest - A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az alapkamat 0,9 százalékos szintjének tartós fenntartása irányába mutat - írta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

A monetáris tanács értékelése szerint a 15 bázispontos csökkentéssel az irányadó ráta 0,9 százalékos szintje biztosítja az inflációs cél fenntartható elérését és a reálgazdaság megfelelő ösztönzését. Az egynapos betéti kamatot mínusz 0,05 százalékon tartotta a monetáris tanács, míg az egynapos hitelkamat az alapkamat 15 bázispontos csökkentésével 1,15 százalékra mérséklődött.

Úgy vélik, átmeneti megtorpanást követően folytatódik a magyar gazdaság növekedése, amelyet azonban változatlanul kihasználatlan kapacitások jellemeznek, így a hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatású marad. Az infláció tartósan a 3 százalékos jegybanki cél alatt alakul, és csak 2018 első felében ér annak közelébe - jegyezték meg.

A tanács megítélése szerint a gazdasági növekedést várhatóan az év egészében erős kettősség jellemzi. A mérsékeltebb dinamikát mutató első fél évet követően az év második felében a növekedés érdemi erősödésére számítanak. Az egyedi hatások kifutása, valamint a jegybanki és kormányzati növekedésösztönző intézkedések egyaránt a gazdasági bővülés újbóli élénkülését eredményezik. A növekedéstámogató program, a lakásépítések bővülése valamint az EU-források ütemesebb lehívása a tanács szerint elérhetővé teszi a 3 százalék körüli növekedési ütem fennmaradását.

Az inflációs várakozások túlzottan alacsony szintjéből adódó másodkörös hatások kialakulásának kockázata a beérkezett béradatok alapján csökkent, emellett a jövő évi költségvetési törvényjavaslat is a kibocsátási rés záródásának irányába hat. A javuló jövedelmi folyamatok és a hitelezés élénkülése segíti a fogyasztás bővülését, amely a következő években jelentősen támogatja a gazdaság növekedését.

A tanács közleményében kitér arra is, hogy az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban enyhén romló hangulat jellemezte a nemzetközi pénzpiacokat. A magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Az, hogy a Fitch nemzetközi hitelminősítő újra befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarország adósbesorolását, hozzájárulhat a kockázati megítélés további javulásához.

A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol. Az előretekintő pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában